Boos publiek bij onderonsje

De supporters van het Nederlands elftal hadden zich meer voorgesteld van de oefenwedstrijd tegen Zwitserland. „Voetballen, voetballen”, klonk het tot na het laatste fluitsignaal.

Robin van Persie of the Netherlands, left, tries to score passing Steve Von Bergen, center, and goalkeeper Diego Benaglio of Switzerland during the international friendly game at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Friday Nov. 11, 2011. (AP Photo/Peter Dejong)
Robin van Persie of the Netherlands, left, tries to score passing Steve Von Bergen, center, and goalkeeper Diego Benaglio of Switzerland during the international friendly game at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Friday Nov. 11, 2011. (AP Photo/Peter Dejong)

Nederland-Zwitserland was zo’n oefenwedstrijd waarbij de aftrap even werd uitgesteld wegens de huldiging van vier oud-internationals met meer dan honderd caps, bondscoach Bert van Marwijk wat reserves uitprobeerde en het gehavende Oranje pas in de tweede helft tot aardig aanvalsspel kwam. De tienduizenden supporters hadden zich meer voorgesteld van hun vrijdagavond en besloten het doelpuntloze gelijkspel in de Arena met gefluit.

De oefenwedstrijd was de eerste op weg naar het Europees kampioenschap van komende zomer en dat was te merken. Voor aanvang had manager Arsène Wenger van Arsenal al contact opgenomen met de technische staf van het Nederlands elftal over de mogelijkheid spits Robin van Persie te sparen tegen Zwitserland en Duitsland. Het werd een compromis: Van Persie speelde wel in de Arena, maar reist niet naar Hamburg.

Van Marwijk onderstreepte het karakter van het onderonsje mede door blessures met een voor zijn doen experimentele opstelling. De vicewereldkampioen begon met twee nieuwe vleugelverdedigers – Khalid Boulahrouz en Edson Braafheid in plaats van Gregory van der Wiel en Erik Pieters – een gewijzigd verdedigend blok op het middenveld – Rafael van der Vaart en Nigel de Jong in plaats van Mark van Bommel en Kevin Strootman – en Ryan Babel als linksbuiten. Dat zal dinsdag in de prestigestrijd met Duitsland anders zijn.

Wat betreft de centrale verdediging heeft Van Marwijk weinig uit te proberen. Joris Mathijsen en John Heitinga zijn onomstreden, bij concurrentie van Jeffrey Bruma en Ron Vlaar. De bondscoach hoopt nog voor het EK de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan Douglas te kunnen selecteren. Daarvoor is dispensatie nodig, want de verdediger van FC Twente woont pas komende zomer de benodigde vijf jaar in Nederland.

Enkele oud-internationals spraken deze week hun enthousiasme uit over de naturalisatie van Douglas, maar niet Jaap Stam. De huidige jeugdtrainer van Ajax beschouwt de Braziliaan niet als „echte” Nederlander en vindt hem ook niet beter dan Mathijsen en Heitinga. Stam stelt dat de KNVB zich beter kan richten op de opleiding van talentvolle eigen verdedigers als Virgil van Dijk van FC Groningen.

Voor Douglas gold een procedure van een jaar voordat hij zich Nederlander mocht noemen. Hij voldeed aan de overheidseisen, zoals de Ivoriaan Salomon Kalou dat vijf jaar geleden kennelijk niet deed. Hoe het anders kan, toonde het niet voor het EK geplaatste Zwitserland. Dat trad tegen het Nederlands elftal aan met liefst vijf spelers die niet in Zwitserland zijn geboren en nog eens twee met buitenlandse ouders.

Bondscoach Ottmar Hitzfeld, die met Borussia Dortmund (1997) en Bayern München (2001) de Champions League won, wilde met het multiculturele elftal vooral niet verliezen. Zodra zijn elftal in balbezit kwam, maakten alleen de aanvallers aanstalten snel van de eigen speelhelft te komen. En alleen Fabian Frei had twee keer de kans doelman Maarten Stekelenburg te testen, maar miste twee keer het doel.

Het Nederlands elftal kreeg in de eerste helft de beste mogelijkheden via Babel. De buitenspeler van Hoffenheim schoot na bijna twintig minuten hard op de vuisten van doelman Diego Benaglio, uit een steekpass van Van Persie. Vijf minuten later trof hij na een snelle dribbel opnieuw de keeper van VfL Wolfsburg. Babel kreeg ook nog de kans Sneijder alleen voor het doel te zetten, maar miste de precisie.

Na rust besloot Oranje de druk op het zouteloze Zwitserland op te voeren en meteen kreeg het meer kansen. Wesley Sneijder en Van der Vaart schoten over, Van Persie mikte bij de beste mogelijkheid net naast. Het kwam de Arsenal-aanvaller, met elf doelpunten topscorer van de Premier League, op gefluit te staan.

Van Marwijk wisselde Van der Vaart voor Strootman en Babel voor Luuk de Jong, maar het Nederlands elftal raakte niet meer geïnspireerd. De zelden gewijzigde machine miste de afstelling om de tegenstander vast te zetten, moe te tikken en te dwingen mogelijkheden weg te geven. Dat tot ergernis van de eigen aanhang. „Voetballen, voetballen”, echode het tot het laatste fluitsignaal.