Binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt binnen op een bijzondere plek. Dit keer bij Catharina Groeninx van Zoelen van Het Huys ten Donck.

foto: thijs wolzak

Huis Het Huys ten Donck in Ridderkerk is de laatste geheel oorspronkelijke buitenplaats van Zuid-Holland. Het huis werd in 1746 door Otto Groeninx van Zoelen, burgemeester van Rotterdam en bewindhebber van de VOC, gebouwd als ontmoetingsplaats voor familie en zakelijke relaties. De huidige eigenaar is Catharina Groeninx van Zoelen (37). „Het huis is het toonbeeld van Hollands glorie. Wandelend door het huis wandel je door de vaderlandse geschiedenis.” De ouders van Catharina Groeninx van Zoelen openden het huis in de jaren tachtig voor het eerst voor publieke bijeenkomsten. Zij wil het huis nog meer onderdeel laten uitmaken van de hedendaagse tijdgeest. De website en Facebookpagina zijn net vernieuwd en de Ridderkerkse rockband The New Shining nam er zijn clip ‘Breaking the Spell’ op. „Dit is hun eerste akoestische plaat, de eerste clip van filmmaker Fried-Jan Eerenbeemt en de eerste muziekclip die hier gefilmd wordt. Net zoals deze clip staat voor een nieuwe fase, geldt dat dus ook voor Het Huys ten Donck.”

Interieurstijl „Bouwkundig is het huis op één ruimte na authentiek, inclusief het houtsnijwerk en stucwerk. Het is internationaal gerenommeerd om zijn rococo-interieur.”

Bij brand meenemen „Uiteraard mijn hond, een springerspaniël, en mijn laptop, maar zeker ook het gastenboek uit 1765. Dat is onreproduceerbaar. Met de meest prachtige handschriften worden daarin de ervaringen door de eeuwen heen gedeeld. Wat terugkomt is hoe iedereen telkens weer overweldigd is door Het Huys ten Donck.”

Van Ikea „Alleen de boekenkasten in mijn kantoor.”