Beurzen positief over omwenteling in Europa

Beleggers op de Europese en Amerikaanse beurzen reageerden positief op de ingrijpende maatregelen die Griekenland en Italië nemen om hun schuldenpositie aan te pakken.

De AEX sloot met een winst van ruim twee procent, net boven de 300 punten. Ook andere Europese beurzen sloten hoger. Het optimisme sloeg over naar de Verenigde Staten, waar de Dow Jones Index met ruim 2 procent steeg tot boven de 12.000 punten. Zo is een gedeelte van de verliezen deze week weer goedgemaakt.

De koers van de euro steeg met 1,1 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn het niet eens over de toekomst van de gezamenlijke munt. Goldman Sachs voorspelt een koers van ruim 1,40 dollar en adviseert zijn beleggers euro’s te kopen. Morgan Stanley raadt dat af en gaat uit van een koers van 1,30 dollar. De bank betwijfelt of Italië alsnog gered kan worden.

De Italiaanse krant La Repubblica becijferde dat de aangekondigde machtswisseling voor het land een besparing van 3 miljard euro opleverde, doordat de rente op staatsleningen weer wat daalde. Al was dat geen 3 miljard verdiend, maar 3 miljard niet uitgegeven.