Berlusconi maakt het officieel, ontslag ingediend bij president

Silvio Berlusconi, op 27 april 1994 voor het eerst aangetreden als premier van Italië, legde zijn functie vanavond neer. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Silvio Berlusconi heeft vanavond zijn politieke loopbaan na zeventien jaar beëindigd. Zoals verwacht diende de premier na een laatste beraad met zijn ministers zijn ontslag in bij president Giorgio Napolitano.

Dit bevestigt het Italiaanse presidentiële paleis in Rome. Berlusconi verliet het Quirinaalspaleis letterlijk via de achterdeur, in het centrum van Rome werd door een paar duizend Italianen gejoeld en gejuicht. Sommigen spreken van bevrijding en democratie, de afgetreden premier werd onder meer uitgescholden voor “clown”.

Berlusconi’s lot werd vanmiddag door het parlement bezegeld. Het nieuwste pakket hervormingsmaatregelen van zijn regering werd door het parlement aangenomen nadat de Kamer van Afgevaardigden vanmiddag massaal instemde. Gisteren werd het al door de Senaat aangenomen. De premier beloofde eerder deze week te zullen aftreden als dit het geval zou zijn.

Berlusconi’s partij moeite met Monti

NRC-correspondent Bas Mesters zegt dat Berlusconi later dan verwacht bij het Quirinaalspaleis van Napolitano aankwam. Hij zou er om 20.30 uur zijn om zijn functie in te leveren, maar bevond zich toen nog in zijn residentie. Hij zou veel tijd nodig gehad hebben om met zijn partijgenoten te praten over de steun aan de beoogde nieuwe leider Mario Monti.

“Berlusconi zou Monti alleen willen steunen, voor wat betreft de maatregelen die Berlusconi in een brief aan de EU beloofde. Zo eigent hij zich Monti’s toekomstig beleid toe. Blijkbaar heeft hij nog ambities.”

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Berlusconi: Voorwaardelijke steun voor Monti, maar we kunnen de stekker uit toekomstige regering Monti trekken wanneer we willen.

Monti naar verwachting zeer functioneel ingesteld

Volgens Mesters zal Mario Monti de ministersposten vullen met vooral technisch vaardige mensen, niet per definitie politici. De correspondent verwacht dat veel van hen van de professoren van de Bocconi-universiteit voor economische en financiële studies zullen zijn.

Op die manier moet het bezuinigingsplan effectief worden uitgevoerd zonder dat zij veel tijd kwijt zijn met praten over andere belangen. Morgen zal Monti beginnen met het formeren van zijn nieuwe kabinet. Mogelijk presenteert hij maandag zijn ministers.

Italianen blij, boos en bezorgd

Op het plein voor het presidentieel paleis verzamelden zich vanavond vele Italianen om de ‘bevrijding’ te vieren, meldt Mesters. Berlusconi en regeringsfunctionarissen konden rekenen op gejoel en gefluit. Toch heerst er volgens de correspondent lang niet bij iedereen een jubelstemming:

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Veel Italianen zien post-Berlusconi-tijdperk met angst en zorg tegemoet. Harde ingrepen die iedereen zullen treffen doemen op aan de horizon

Van een massale ontlading onder het Italiaanse volk is dan ook geen sprake. Op de paar duizend feestvierders na is het rustig in Rome.