Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Arabische Liga schorst Syrië en kondigt sancties tegen regime aan

De Arabische Liga besluit vanmiddag om Syrië te schorsen zolang het geweld tegen vreedzame demonstranten in het land doorgaat. Ook zal de Liga sancties tegen het land afkondigen en alle Arabische landen oproepen hun ambassadeurs terug te trekken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van verschillende bronnen.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi, vanmiddag met de premier van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassem bin Jabr al-Thani. Foto AFP / Khaled Desouki

De Arabische Liga heeft vanmiddag besloten Syrië vanaf woensdag te schorsen. Zolang het geweld tegen vreedzame demonstranten in het land doorgaat worden ook economische en politieke sancties overwogen en zal de Liga alle Arabische landen oproepen hun ambassadeurs terug te trekken. Dat heeft de premier van Qatar bekend gemaakt.

Hamad bin Jassim vertelde journalisten op een speciale bijeenkomst van de Liga in Kairo dat de Arabische Liga economische en politieke sancties zal instellen tegen Syrië. Ook roept de Liga al hun lidstaten op om hun ambassadeur uit het land van president Bashar al-Assad terug te halen. Verder vraagt de Liga het Syrische leger niet langer mee te werken aan het doden burgers en heeft de Liga de Syrische oppositie uitgenodigd voor gesprekken.

‘Zeer verregaande maatregelen’

De strafmaatregelen die de Arabische Liga nu aankondigt zijn “zeer verregaand”, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad de ontwikkelingen rond Syrië volgt:

“De verwachting was niet dat ze zover zouden gaan, omdat gezegd werd dat dit als een opmaat zou kunnen worden gezien voor militair ingrijpen door de internationale gemeenschap. Aan de andere kant wil het Westen helemaal niet ingrijpen zoals in Libië. Desalniettemin zijn het zware maatregelen en zal het Syrische regime pissig zijn.”

Het is volgens Roelants moeilijk te zeggen of de positie van Assad serieus in gevaar kan komen door de maatregelen:

“Ik denk dat dit op dit moment niet werkelijk heel veel veranderd aan de situatie in Syrië. De demonstraties zijn de laatste weken in aantal en omvang afgenomen, hoewel je tegelijkertijd wel een stijging ziet van het aantal gewapende opstandelingen en deserteurs binnen het Syrische leger. Op de lange termijn zullen deze sancties van de Arabische Liga het regime van Assad zeker wel gaan ondermijnen.”

Syrië: Liga volgt westerse agenda

Naast het afkondigen van eigen sancties vraagt de Arabische Liga volgens persbureau AFP ook aan de internationale gemeenschap om strengere sancties tegen het regime van Assad in te stellen. Bin Jassim zei tegen persbureau AP dat 18 lidstaten van de Liga voor de strafmaatregelen tegen Syrië stemden. Irak zou zich van stemming hebben onthouden, Libanon en Jemen spraken zich als enige twee landen tegen het straffen van Syrië uit.

De Syrische afgevaardigde aan de Arabische Liga zegt dat de schorsing het handvest van de organisatie schaadt en aantoont dat deze “een westerse en Amerikaanse agenda dient”. Youssef Ahmed is tevens van mening dat een dergelijke strafmaatregel alleen genomen kan worden bij volle consensus tijdens een topoverleg van de Arabische leiders.

Begin november sloten de Arabische Liga en Syrië nog een overeenkomst die een einde aan het geweld in het land moest maken. De afgelopen dagen ging het geweld tegen betogers echter onverminderd door en vielen er opnieuw tientallen doden, waarop de Arabische Liga besloot vandaag in spoedzitting bijeen te komen om de situatie in Syrië te bespreken.