Afghanen stenigen jonge weduwe en haar dochter

Een jonge Afghaanse weduwe en haar dochter zijn donderdag eerst gestenigd en daarna doodgeschoten, omdat ze door hun aanvallers werden verdacht van immoreel gedrag. De politie heeft twee mannen, naar wordt aangenomen leden van de Talibaan, aangehouden in verband met hun dood.

Het incident had plaats in de stad Ghazni, ten zuiden van Kabul, op slechts driehonderd meter van het kantoor van de provinciale gouverneur. Buren schoten niet te hulp.

Lokale religieuze leiders hadden de laatste tijd fatwa’s, islamitische edicten, afgegeven waarin ze opriepen mensen aan te geven die zich aan overspel schuldig maakten.

Juist donderdag werd bekend dat de Europese Unie afzag van uitzending van een in haar opdracht vervaardigde documentaire over Afghaanse vrouwelijke gevangenen. Veel van hen zitten vast wegens „morele misdaden”. Daaronder wordt in het aartsconservatieve land ook een liefdesverhouding gerekend met iemand die niet je officiële partner is. Bij nader inzien was de EU bang dat vrouwen die in de film voorkwamen zouden worden herkend en nog meer in moeilijkheden zouden raken. (BBC, AFP)