Obama zeer te spreken over schorsing Syrië door Arabische Liga

Een pro-regimeprotest in Damascus: Obama, Erdogan, Cameron en Sarkozy moeten het ontgelden vanwege hun kritiek op Assad. Foto AP / Bassem Tellawi

Barack Obama prijst de Arabische liga voor het schorsen van Syrië. In een reactie op de maatregel roemt hij het leiderschap dat de Liga toont in het trachten te beëindigen van dodelijk geweld van het Syrische regime tegen demonstranten.

De Amerikaanse president zegt dat zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad gefaald heeft in het nakomen van zijn afspraken.

“Deze belangrijke stap legt de groeiende diplomatieke isolatie bloot van het regime, dat systematisch mensenrechten schond en vreedzame protesten neersloeg. (…) We zullen blijven samenwerken met onze vrienden en bondgenoten om Assad onder druk te zetten en het Syrische volk te steunen in hun roep om democratie.”

Het regime sloot tien dagen geleden een deal met de Arabische Liga over de onmiddellijke vrijlating van politieke gevangenen, het terugtrekken van de veiligheidsdiensten en het toelaten van internationale waarnemers. Ook zouden alle tanks en militairen moeten worden teruggetrokken uit de steden.

Maar er veranderde weinig en het leger bleef demonstranten in met name Homs om het leven brengen. Vandaag greep de Liga serieus in door Syrië, dat doorgaans prat gaat op Arabisch nationalisme, te schorsen en te dreigen met politieke en economische sancties.