Zo maak je een kerstboom dus wit

Workers paint Christmas trees made of twigs along a street in Manila November 10, 2011. The trees are sold for between 1,000 to 3,500 pesos ($23-74). REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - Tags: SOCIETY)
Workers paint Christmas trees made of twigs along a street in Manila November 10, 2011. The trees are sold for between 1,000 to 3,500 pesos ($23-74). REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - Tags: SOCIETY) REUTERS

In de straten van de Filippijnse hoofdstad Manilla kieperen mannen liters witte verf over een aantal kerstbomen. Vervolgens gaan ze er met de kwast overheen. De bomen, zonder naalden, worden voor 17 tot 54 euro per stuk verkocht. De inwoners van de Filippijnen zijn overwegend katholiek.

In Nederland worden witte kerstbomen weinig verkocht, zegt Andries van Kammen, eigenaar van Van Kammen Tuinplanten in het Friese dorp Hardegarijp. Het bedrijf, dat onder meer kerstbomen uit Denemarken en Duitsland importeert, verkoopt tussen de 3.500 en 4.000 kerstbomen per jaar aan particulieren en winkels.

Volgens Van Kammen worden er hier soms wel kleine kerstbomen – tot een halve meter – wit geverfd. Er zijn in Nederland geen bedrijven gespecialiseerd in het wit maken van kerstbomen, zegt Van Kammen. Of het in andere landen een trend is, weet hij niet.

Hij vindt het zelf maar niks, die witte kerstbomen. „Het lijkt net een kunstboom”, zegt Van Kammen. „Een kerstboom moet leven, en een natuurlijke kleur hebben.”

Het is nu topdrukte voor Van Kammen. Op dit moment worden de kerstbomen gekapt en binnengehaald. De week voor Sinterklaas levert hij de kerstbomen aan de winkels.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad