Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Zelfs wetenschap noemt de klimaatcrisis onafwendbaar’

Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen moeten we volgens duurzaam ondernemer Paul Gilding af van onze verheerlijking van economische groei. Dat remt ons energieverbruik. In mei 2011 interviewde Paul Luttikhuis hem namens NRC Handelsblad.

De Australiër Paul Gilding voorziet een economie die niet meer gericht is op groei. De aarde kan het nu al niet meer aan. Die overgang gaat pijn doen. „Bedrijven vallen om, sectoren verdwijnen.”

De economie is nu al groter dan de aarde aankan. Voor Paul Gilding, auteur van The Great Disruption is dat geen kwestie van ethiek of filosofie, maar gewoon van harde cijfers. „Dus zal de crisis waarin we beland zijn, niet worden opgelost zolang we onze economie niet fundamenteel veranderen”, zegt Gilding tijdens een gesprek in de stationsrestauratie in Amsterdam.

De Australiër is in Nederland voor de promotie van zijn boek. Daarna vertrekt de 52-jarige consultant en voormalig Greenpeace-directeur naar de Verenigde Staten – „het hol van de leeuw”.

Gildings boek, The Great Disruption, gaat over de onherroepelijke economische ontwrichting die het gevolg is van de duurzaamheidscrisis. Toch vindt Gilding het geen somber verhaal. „Veel milieuboeken vertellen een doemverhaal, waarbij de auteur in een laatste hoofdstukje probeert er een positieve draai aan te geven. In mijn boek begint het optimisme al halverwege. Maar eerst moeten we beseffen dat de economie tegen de grenzen van het mogelijke is gebotst en dat het alleen maar erger kan worden.”

Gilding: „Straks telt de aarde negen miljard inwoners. En die hebben, vinden we, allemaal recht op dezelfde welvaart als wij. Maar dan moet de wereldeconomie nog eens vijftien keer zo groot worden als die nu is.”

En dat kan niet, zegt Gilding, ook niet met de meest vernuftige technologische vernieuwingen. Voor Gilding is de opwarming van de aarde de belangrijkste boosdoener. „De klimaatcrisis is onafwendbaar. Ook de wetenschap zegt dat het te laat is om het probleem op te lossen.”

[..]

Gilding: „China wordt centraal geleid en heeft dus al een soort oorlogseconomie. Een vervuilende fabriek kan daar van de ene op de andere dag worden gesloten. Een paar jaar geleden zeiden de Chinese autoriteiten dat de economische groei moet worden vertraagd om het milieu te sparen. Nu zeggen ze al: we moeten de economische groei vertragen, omdat milieuschade en gebrek aan grondstoffen anders de hele groei om zeep helpen.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Dinsdag 3 mei 2011, pagina 30 - 31. Abonnees kunnen het hele interview van Paul Luttikhuis met Paul Gilding hier lezen.