Wilders: referendum over gulden

De VVD reageert laconiek op het voornemen van de PVV om een onderzoek te laten doen naar de herinvoering van de gulden. Kamerlid Mark Harbers (VVD): „Het is goed om een standpunt te onderbouwen met gedegen onderzoek, maar eerdere onderzoeken lieten zien dat een vertrek uit de euro heel duur is. En kijk ook naar Zwitserland dat uit alle macht probeert zijn economische positie binnen de eurozone te handhaven en de export op peil te houden. Ik zou niet graag Zwitserland willen zijn.” Door de dure Zwitserse frank is de export haast onbetaalbaar geworden.

Vandaag zei PVV-leider Geert Wilders in De Telegraaf dat hij wil laten onderzoeken of een vertrek uit de eurozone Nederland economisch sterker zal maken. Volgens Wilders maakt het kabinet mensen bang dat „het licht uitgaat” als Nederland uit de euro stapt. Als uit onderzoek blijkt dat de gulden Nederland op termijn meer oplevert, dan wil de PVV een referendum organiseren over de in 2002 ingevoerde euro.