Weekers: Nederlander benadeeld door Europa

Staatssecretaris van Financiën haalt hard uit tijdens het verhoor van commissie-De Wit.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) heeft gisteren tijdens een verhoor van de parlementaire enquête uitgehaald naar de Europese Commissie. De Commissie heeft volgens hem de Nederlandse belastingbetaler benadeeld door te strenge eisen te stellen rond de nationalisatie van ABN Amro en Fortis. „Onbestaanbaar”, noemde Weekers de houding van Europa, waar zijn partijgenoot Neelie Kroes verantwoordelijk was voor de voorwaarden die aan de overname in 2008 waren verbonden.

„De Nederlandse staat redt een bank, heeft naar eer en geweten gehandeld. En vervolgens moet de bank met de rug tegen de muur en de handen gebonden een dochter verkopen”, aldus Weekers. „Ten koste van de belastingbetaler.” Die ABN-dochter, HBU, moest van Brussel worden verkocht om de marktverhoudingen gezond te houden. „Maar door de crisis was van een gezonde markt geen sprake meer. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom de Commissie zich niet anders heeft opgesteld.”

De kritiek van Weekers kwam aan het eind van het verhoor door commissie-De Wit die onderzoek doet naar het overheidsbeleid rond de bankencrisis in 2008. Weekers was destijds de financieel deskundige van de VVD-fractie.

Net als de Kamerleden die eerder deze week ondervraagd werden, was hij kritisch over de informatievoorziening door minister Wouter Bos (Financiën, PvdA). Volgens Weekers had de Kamer op sommige momenten tijdiger geïnformeerd moeten worden, zoals toen de staat de riskante hypotheken van ING garandeerde. „ING had hierover al in oktober bij Financiën aangeklopt”. Pas in december werden de Kamerleden – op een zondagnacht – in een conference call geïnformeerd. (NRC)