VS: ‘onbedoelde gevolgen’ bij aanval op nucleaire installaties Iran

Panetta gisteravond op een persconferentie in het Pentagon in Washington. Foto AFP / Paul J. Richards

Militaire aanvallen op het kernwapenprogramma van Iran kunnen onbedoelde gevolgen hebben en zouden een “laatste uitweg” moeten zijn. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gisteravond.

Panetta zei volgens persbureau AP dat hij het eens is met de inschatting dat een aanval op de nucleaire installaties van Iran het kernwapenprogramma van het land maximaal drie jaar kan vertragen. Ook betwijfelt hij over militair ingrijpen daadwerkelijk een afschrikwekkend effect heeft op Iran en waarschuwde hij voor de gevolgen van eventuele Iraanse vergeldingsacties voor bevriende landen en Amerikaanse bases in de regio.

De reactie van Panetta volgt op nu al weken durende speculaties over een mogelijke preventieve aanval van Israël op het nucleaire programma van Iran. Afgelopen dinsdag verscheen langverwacht rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) waarin staat dat Iran verdacht wordt van het uitvoeren van experimenten met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Israël riep de internationale gemeenschap in een reactie op alles te doen om de dreiging van een nucleair Iran te stoppen.

Hoewel de Amerikaanse regering grote zorgen heeft over een mogelijke Israëlische aanval op Iran, noemde een hooggeplaatste bron binnen het Amerikaanse leger Iran onlangs “de grootste bedreiging” voor de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten. Iran zou voor de VS een groter gevaar vormen dan terreurorganisatie Al-Qaeda, hoewel de bron zei te betwijfelen of de islamitische republiek aanstuurt op een militair conflict met Amerika.