Breivik-zitting van maandag deels openbaar

Anders Behring Breivik na zijn eerste voorgeleiding voor de rechtbank in juni dit jaar. De volgende zitting is gedeeltelijk open voor pers en publiek. Foto Reuters / Jon-Are Berg-Jacobsen

De volgende pro-formazitting van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is gedeeltelijk toegankelijk voor pers en publiek. Eerdere zittingen vonden op verzoek van de politie achter gesloten deuren plaats.

Het Noorse hooggerechtshof besloot dat de zitting van aanstaande maandag deels toegankelijk moet zijn en verwierp daarmee de beslissing van een lager hof dat Breivik vanuit de gevangenis middels een videoverbinding in contact zou staan met de rechtszaal. De politie had hier om veiligheidsredenen om gevraagd.

Breivik heeft bekend dat hij op 22 juli 77 mensen heeft vermoord en een autobomaanslag op het regeringscentrum in Oslo heeft gepleegd. Hij ontkent echter dat hij hiermee een misdaad heeft begaan.

Het proces van Breivik gaat in april volgend jaar van start.