Verstrooide Rick Perry blundert

„Oeps”, zei de Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry toen hij in een televisiedebat woensdagavond een zelden vertoonde black out kreeg. Gevraagd naar de drie ministeries die hij wil opdoeken, kon hij er maar twee noemen. „Handel, Onderwijs, en, eh, wat was de derde ook alweer, even kijken.” Perry stamelde bijna een minuut, werd geholpen door zijn tegenstrever Ron Paul, maar kon niet op het Ministerie van Energie komen. Dat beheert onder meer Amerika’s kernwapenarsenaal.

Op internet en in kranten werd de black-out alom gezien als voorbode van een vroegtijdig einde aan de kandidatuur van de gouverneur van Texas, die in eerdere debatten een onzekere indruk maakte.

Perry gold als favoriet toen hij zich deze zomer nomineerde voor de Republikeinse kandidatuur. In peilingen is hij in een maand diep weggezakt. Hij suggereerde onlangs niet meer mee te doen aan debatten, maar kwam toch weer opdagen bij dit debat, live uitgezonden op nieuwszender CNBC.

Perry gaf zijn fout na afloop toe, en noemde die „menselijk” en „authentiek”. Nu probeert hij de kwestie met zelfspot de wereld uit te helpen. Op zijn website is nu een poll geplaatst, met de vraag: „welk ministerie zou u het liefst vergeten?” Aanhangers kunnen hem mailen op forgetmenot@rickperry.org. Ook zou Perry verschijnen in de talkshow van David Letterman om grappen te maken over zijn afgang.