Nieuwe Griekse kabinet: Venizelos blijft minister van Financiën

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, blijft aan op die sleutelpositie. De nieuwe premier Papademos heeft dat vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe kabinet.
De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, blijft aan op die sleutelpositie. De nieuwe premier Papademos heeft dat vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe kabinet. Foto AFP / Georges Gobet

Evangelos Venizelos, die onder Papandreou al de Griekse minister van Financiën was, behoudt die functie in de nieuwe, vandaag gepresenteerde coalitieregering van Papademos. Dat heeft de gisteren benoemde premier zojuist naar buiten gebracht.

Belangrijkste taak van de coalitieregering is het land in de eurozone houden: daarvoor moet het reddingsplan dat de eurolanden onlangs opstelden goedgekeurd worden, zodat Griekenland de volgende tranche van de troika overgemaakt krijgt. Eerder deze week werd al de verwachting uitgesproken dat Venizelos aanbleef op de sleutelpositie.

‘Bredere steun voor hervormingen, maar niet van harte’

Het nieuwe Griekse kabinet bevat ministers van de twee grootste partijen, de socialisten en de conservatieven, alsook van een kleinere nationalistische partij. De lijst met namen werd op de Griekse staatstelevisie voorgelezen.

Wat is er nu wezenlijk veranderd ten opzichte van de regering-Papandreou? Voornamelijk bredere steun voor de plannen die doorgevoerd moeten worden, legt onze correspondent Marloes de Koning uit:

“Papademos zal de groep hebben uitgekozen met de gedachte ‘dit zijn de mensen met wie ik kan werken’. Het doel van dit akkoord is dat er genoeg parlementariërs voor de hervormingen stemmen. Vermoedelijk gebeurt dat ook wel, al zal het niet van harte zijn. Ze doen het omdat het niet anders kan.”

Griekenland heeft hiermee een betere verdeling van de verantwoordelijkheid, legt De Koning uit. Maar dat de partijen die voorheen tegen het beleid van Papandreou aanschopten, nu moeten meedoen, valt ze zwaar:

“Wat er veranderd is ten opzichte van de regering-Papandreou, is dat dit een coalitie is waarin drie partijen verantwoordelijkheid dragen. Voorheen deed PASOK, de partij van Papandreou, dat alleen. Politici van andere partijen voelen zich nu enigszins gedwongen, gechanteerd, dat ze in moeten stappen. De conservatieve partij Nieuwe Democratie wil de handen vrij hebben voor de campagne in de aanloop naar de verkiezingen van februari. Die loopt schade op als hun kopstukken nu het gezicht worden van impopulaire maatregelen die genomen moeten worden.”

Noodpakket goedkeuren, dan tranche binnenhalen

Papademos sprak tot gisteravond laat met de grootste politieke partijen van het land om te bepalen wie er plaats konden nemen in de regering die het land tot de verkiezingen in februari moet leiden. Hij moet kunnen rekenen op brede steunen binnen de coalitie. De presentatie werd eerder vandaag enkele uren uitgesteld, zonder opgaaf van reden.

Het is nu aan Papademos en zijn kabinet om het nieuwe pakket reddingsmaatregelen, dat op de eurotop van 27 oktober overeengekomen werden, goed te keuren. Een van de maatregelen is dat banken de helft van de waarde van hun Griekse staatsobligaties afschrijven, de zogenoemde haircut.

Daarnaast is het zaak ervoor te zorgen dat de nieuwe tranche van de ‘troika’ - de EU-landen, de ECB en het IMF - binnenkomt. Griekenland kreeg eerder al een noodlening van 110 miljard euro toegezegd, een bedrag dat in verschillende delen (tranches) overgemaakt wordt. De nieuwe tranche van acht miljard moet snel komen, want als dat niet gebeurt, is Griekenland binnen enkele weken failliet. Het bedrag wordt echter pas overgemaakt als het eerder genoemde hulppakket en de bijbehorende voorwaarden goedgekeurd zijn.