Veldrijden heeft 5 Lars Booms nodig

Oud-wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel promoot zijn sport.

„Regen, kou en modder zijn niet aangenaam, maar hebben wél iets.”

Adrie van der Poel (52) behaalde in 1996 de wereldtitel veldrijden, na een loopbaan als wegrenner waarin hij zes klassiekers won en twee etappes in de Tour de France. Nu is hij ploegleider bij de Boxx veldritacademie, gastheer bij de Rabobankploeg en organisator en naamgever van jaarlijkse grand prix in Hoogerheide. Zijn zoons zijn talenten in het veldrijden.

1Hebben uw zoons David (19) en Mathieu (16) het talent van hun vader?

„Ik heb het fietsen nooit gestimuleerd. Drie jaar geleden voetbalden ze allebei nog. Veldrijden leek ze weleens leuk. Ze bleken ook nog talent te hebben. Ik kan ze helpen met training, voeding en levensstijl. Wielrennen is een kwestie van veel doen en ook veel laten. Als ik kan, ga ik altijd bij ze kijken.”

2Wat verwacht u van de derde van acht Superprestige-wedstrijden, komend weekend in Hamme-Zogge?

„Het is een heel ander parcours dan bij de EK van afgelopen weekend in Lucca [waar Mathieu van der Poel de Europese titel behaalde bij de junioren en David van der Poel uitviel bij de beloften], waar veel verharde weg was. Dit wordt echt veldrijden, met een loodzwaar parcours als het ook maar een beetje regent. Dat vereist techniek en een goede dag.”

3In welke staat verkeert het Nederlandse veldrijden?

„Tot de categorie elite staat het er echt goed voor, daarna is het sappelen. Een lichtpuntje is eerstejaars Twan van den Brand. Hij kan op een heel goede dag in de topvijftien rijden, maar als het wat minder gaat ook zomaar als dertigste eindigen. Het is jammer dat talentvolle veldrijders snel voor de weg kiezen, kijk maar naar Sebastian Langeveld en Lars Boom [die afgelopen week afzegde voor de WK veldrijden van januari]. Ik kan ze geen ongelijk geven.”

4Waarom niet?

„De belangstelling voor het veldrijden is helemaal weggezakt. We zitten in een cirkeltje. Met vijf Lars Booms komen media en sponsors zo weer terug, maar die hebben we nu niet. We hebben soms fantastische prestaties bij de beloften, maar het gaat om de elite. We hoeven echt geen tweede België te worden, met elke week crosswedstrijden op tv, maar met vijf rechtstreekse topevenementen in het seizoen zouden we een goede stap maken. Het schaatsen pakt ’s winters helaas veel aandacht weg van andere sporten.”

5Hoe zou u het veldrijden promoten tegenover een jonge renner?

„Het is een heel attractieve sport en echt een specialisme in het wielrennen. Er is talent voor nodig en je kunt het er niet meer zomaar even bij doen. Regen, kou en modder zijn niet de aangenaamste ingrediënten, maar het heeft wél iets. De korte, krachtige wedstrijden maken veldrijden tot een spectaculaire kijksport.”

6Welke jonge veldrijder tipt u voor de toekomst?

„Lars van der Haar [vorig seizoen wereldkampioen bij de beloften] heeft het in zich dat hoge niveau te halen. Ik hoop dat hij ervoor kiest heel langzaam bij de elite te komen. Dus niet meteen in alle drie de competities van het veldrijden meedoen, maar één om te beginnen. Dan kan hij de stap naar de top hopelijk maken.”

    • Michiel Dekker