uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Gewaltfrieden - Die Legende vom Dolchsto§ und der Vertrag von Versailles (1) 5: Berlin, 05. November 1918: Auf der Flucht vor Landwehrsoldaten versteckt sich Wšllke (Benjamin Kramme, li.) in einer Toreinfahrt. © BR/Steffen Bauer Foto: BR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv
Zur ARTE-Sendung Gewaltfrieden - Die Legende vom Dolchsto§ und der Vertrag von Versailles (1) 5: Berlin, 05. November 1918: Auf der Flucht vor Landwehrsoldaten versteckt sich Wšllke (Benjamin Kramme, li.) in einer Toreinfahrt. © BR/Steffen Bauer Foto: BR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv © BR/Steffen Bauer

Film

Mr. & Mrs. Smith (Doug Liman, 2005, VS). Regisseur van The Bourne Identity laat Angelina Jolie en Brad Pitt een echtpaar spelen. Pas na een jaar ontdekken ze dat ze allebei huurmoordenaars zijn, wanneer ze op pad worden gestuurd om dezelfde man te vermoorden. Je moet bereid zijn je aan de schoonheid van de sterren te vergapen, want veel meer is er niet te doen bij deze film.SBS6, 20.30-22.55u.

Sea of Love (Harold Becker, 1989, VS). Flauwe ontknoping ontsiert routinethriller die Al Pacino laat schitteren als onorthodoxe rechercheur annex verliefde dwaas. Tijdens onderzoek naar reeks moorden op mannelijke contactadverteerders valt hij voor de mogelijke dader, Ellen Barkin. RTL8, 20.30-22.50u.

Venus (Roger Michell, 2006, Engeland). Peter O’Toole overtuigt in zijn rol van een matig acteur in zijn nadagen, die gefascineerd is door het karikaturaal volkse meisje over wie hij zich ontfermt. Geschreven door Hanif Kureishi (Intimacy en My Beautiful Laundrette) die het wel vaker heeft over de tragikomische lotgevallen van de hedendaagse hedonist. De jacht op plezier van O’Toole's personages, die verklaart nergens anders in te geloven („There really isn’t anything else”), is vanzelfsprekend onderdeel van zijn egocentrisme.Ned.2, 22.50-00.15u.

Breaking and Entering (Anthony Minghella, 2006, Engeland/VS). Zwanenzang van regisseur Minghella gaat aan de oppervlakte over de huwelijksproblemen van architect Jude Law en zijn fragiele echtgenote Robin Wright en over de verhouding van Law met de Bosnische kleermaakster Juliette Binoche. Onderwijl wordt getoond hoe propvol de buurt is rondom het Londense King’s Cross. En hoe wankel het evenwicht is dat daar in die multiculturele buurt elke dag weer hervonden moet worden tussen oude armoe en nieuwe rijkdom. Eén, 23.35-01.35u.

Informatief

Het eeuwige weekend. Serie over ouderen die steeds meer en vaker alcohol drinken. Vanavond de 62-jarige Gerrie, die lange tijd veel verdriet probeerde weg te drinken, merkte dat ze er daardoor een probleem bij had gekregen en voor een behandeling koos. Ned.2, 18.05-18.25u.

Culture Show special: art for heroes. Reportage over de rol van kunst bij het herstel van oud-militairen die lijden aan posttraumatisch stresssyndroom. Dr. Lukas Konopka, hoogleraar neurologie in Chicago, heeft sterke aanwijzingen gevonden voor de helende werking op het brein van kunsttherapie.BBC 2, 20.00-21.00u.

Gewaltfrieden: die Legende vom Dolchstoß und der Vertrag von Versailles. Oostenrijkse tv-film uit 2010 over de chaotische jaren in Duitsland na WO I. De keizer wordt afgedankt, Scheidemann en Liebknecht roepen de republiek uit. Sociaal-democraten, Freikorps, Radencommunisten, Spartakisten en de conservatieve legerelite knokken om de macht. De sociaal-democraten slaan, geholpen door het conservatieve deel van het leger, de linkse opstand neer.Arte, 20.15-23.15u.

Paris 1919. Mengsel van archieffilm en nagespeelde scènes over de totstandkoming van het Verdrag van Versailles, gebaseerd op het boek Paris 1919: Six Months that Changed the World van Margaret MacMillan. Zij is achterkleindochter van David Lloyd George, de eerste minister van Groot-Brittannië die met onder anderen zijn Franse ambtsgenoot Georges Clemenceau en de Amerikaanse president Woodrow Wilson betrokken was bij het opstellen van het verdrag. De conferentie duurde langer dan verwacht: in plaats van drie, hooguit vier weken werden het zes maanden. De belangen lagen nogal uiteen: de Britten eisten controle over de zeeën, Frankrijk was vooral beducht voor een eventuele volgende overval.Arte, 23.15-00.45u.

Sport

Voetbal: Nederland - Zwitserland. Rechtstreeks verslag van de oefeninterland in de Amsterdam Arena. De wedstrijd begint om 20.30u. Na afloop nabeschouwing en interviews. Gelijktijdig op Canvas de wedstrijd België - Roemenië en op de ARD Duitsland - Oekraïne.Veronica, 19.25-23.00u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. Rechtstreekse uitzending uit Utrecht, waar het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza muziek speelt uit beroemde films. We horen liedjes uit Lawrence of Arabia, The Great Gatsby, Singin’ in the Rain, The Godfather II, The Sting, Out of Africa, The Last Emperor, The Untouchables, Modern Times, The Cotton Club, Millers Crossing, Betty Boop, Chinatown, King Kong en Citizen Kane. Radio 4, 20.02-23.00u.