Timosjenko nu beschuldigd door belastingdienst van Oekraïne

Timosjenko achter het raam van haar cel in Kiev, vorige week. Haar opsluiting na een veroordeling voor machtsmisbruik is controversieel; de EU dreigt samenwerkingen met de president te boycotten nu ze vastzit. De belastingdienst van het land kwam vandaag met nieuwe beschuldigingen. Foto AFP
Timosjenko achter het raam van haar cel in Kiev, vorige week. Haar opsluiting na een veroordeling voor machtsmisbruik is controversieel; de EU dreigt samenwerkingen met de president te boycotten nu ze vastzit. De belastingdienst van het land kwam vandaag met nieuwe beschuldigingen. Foto AFP Timosjenko achter het raam van haar cel in Kiev, vorige week. Haar opsluiting na een veroordeling voor machtsmisbruik is controversieel; de EU dreigt samenwerkingen met de president te boycotten nu ze vastzit. De belastingdienst van het land kwam vandaag met nieuwe beschuldigingen. Foto AFP

De voormalige Oekraïense premier Julia Timosjenko wordt door de belastingdienst van het land beschuldigd van belastingontduiking, diefstal en het wegsluizen van buitenlandse valuta. Dat zei de belastingdienst van het land vandaag. Timosjenko werd onlangs al veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor machtsmisbruik.

Timosjenko zou zich schuldig gemaakt hebben aan de belastingontduiking als eigenaar van United Energy Systems of Ukraine (UESU), een bedrijf dat Russisch gas kocht en verkocht.

De ex-premier heeft alle eerder gedane aanklachten altijd ontkend. Voor de rechter zei ze deze zomer dat de beschuldiging van machtsmisbruik “een farce” is en de rechter “een marionet” van zittend president Janoekovitsj, haar grote politieke rivaal van wie ze vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen verloor. Timosjenko omschreef het proces eind september als “een politieke lynchpartij”.

Janoekovitsj liet ondanks blijken dat hij eventueel bereid is een wetswijziging te zullen steunen die de vrijlating van oud-premier Julia Timosjenko kan bewerkstelligen. Hij staat onder grote druk van de EU, dat de gevangenisstraf zwaar veroordeelde en nu dreigt samenwerkingen af te blazen.