Tientallen doden in Syrië - ‘misdaden tegen de menselijkheid’

Amateurbeeld van de Syrische volksopstand in de zuidelijke stad Deraa, waar de protesten tegen het regime van Assad in maart begonnen. Foto Reuters

In Syrië zijn aan de vooravond van de grote wekelijkse vrijdagprotesten volgens activisten van de oppositie tussen de 50 en 60 doden gevallen. Naast tientallen burgerdoden zouden ook veel Syrische militairen zijn omgekomen.

Persbureau Reuters meldt op gezag van de activisten dat gisteren minstens dertig burgers en 26 soldaten zouden zijn gedood. Gistermiddag maakten activisten nog melding van vijftien doden, maar dat aantal is in de loop van de dag opgelopen. De meeste slachtoffers van gisteren zouden zijn gevallen bij begrafenisoptochten voor de 24 mensen die woensdag om het leven kwamen bij protesten tegen het regime van president Assad.

Het aantal doden dat deze maand bij de volksopstand tegen Assad viel is een van de hoogste aantallen sinds de opstand in maart begon. Vanwege groeiende onvrede bij de landen in de regio over de waardeloos gebleken belofte van het Syrische regime om het geweld te stoppen, komt de Arabische Liga morgen weer bijeen om over mogelijke sancties tegen Syrië te spreken. Een aantal landen is volgens Reuters voor het tijdelijk schorsen van Syrië als lid van de Liga, maar weer andere landen zijn daar geen voorstander van.

Human Rights Watch: aanwijzingen voor misdaden tegen de menselijkheid

Op basis van maandenlang onderzoek naar het neerslaan van de volksopstand in de Syrische stad Homs stelt Human Rights Watch in een vanochtend gepubliceerd rapport dat het Syrische leger burgers heeft gemarteld en gedood en zich daarmee naar alle waarschijnlijkheid schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. De mensenrechtenorganisatie roept de Arabische Liga op Syrië te straffen voor deze misdaden.