Thuiskomst militairen uit Kunduz nog verder vertraagd

Duitse soldaten in actie in Kunduz. Foto / Fabrizio Bensch

De thuiskomst van militairen van de eerste lichting van de politietrainingsmissie in Kunduz is verder vertraagd. De afgelopen dagen vielen vluchten uit door noodweer in het noorden van Afghanistan en nu ontbreken de diplomatieke vergunningen om over bepaalde landen te mogen vliegen. Dat maakte het ministerie van Defensie vanochtend bekend.

Bij het verkrijgen van zogeheten overvliegvergunningen zijn verschillende instanties en landen betrokken, meldt persbureau Novum. De afgifte gebeurt pas op het allerlaatste moment, wat kan leiden tot vertragingen. Daardoor kunnen militairen voor wie de missie erop zit niet naar huis en duurt ook de aanvoer van nieuw personeel langer. Afgelopen woensdag liet defensie al weten dat door zandstormen, hevige sneeuwval en harde wind in het noorden van Afghanistan vluchten uitvielen.

De wisseling van personeel in Afghanistan gebeurt in fases. Vorige week donderdag keerde een grote groep militairen terug op vliegbasis Eindhoven. Wanneer de militairen nu hun eindbestemming zullen bereiken, is nog onduidelijk.