Siemens is een baken van stabiliteit

Industriegigant Siemens heeft een uitstekend jaar achter de rug. Topman Löscher wil doorgroeien naar een omzet van 100 miljard euro per jaar. De vraag is hoe.

Steven Derix

De resultaten van industriegigant Siemens weerspiegelen de staat van de Duitse economie: zonnig, maar met donkere wolken aan de horizon.

Gisteren presenteerde topman Peter Löscher recordcijfers over het afgelopen boekjaar – dat bij Siemens loopt tot oktober. De omzet steeg tot een recordhoogte van 73,5 miljard euro, de winst tot 9 miljard – een groei van 36 procent. Terwijl overal in Europa de economie hortend en stotend tot stilstand komt, heeft Siemens heeft een sterk economisch kwartaal achter de rug. De orderportefeuille is goed gevuld. „Siemens”, zo zei Löscher gisteren, „staat voor stabiliteit en vertrouwen in roerige tijden”. Volgens de bestuursvoorzitter kan het concern „op middellange termijn” doorgroeien naar een omzet van meer dan 100 miljard.

Een van de redenen voor de uitstekende resultaten is de „gebalanceerde” portefeuille van het industrieconcern, zo zei Löscher. In de afgelopen jaren heeft de Oostenrijkse topman die portefeuille juist aanzienlijk verkleind. De kwakkelende IT-afdeling werd verkocht. Na Duitslands plotselinge Ausstieg uit de kernenergie besloot Siemens te stoppen met de bouw van kerncentrales. De geplande samenwerking met het Russische Rosatom gaat niet door.

Dat neemt niet weg dat het Siemens imperium zich nog steeds uitstrekt van de fabricage van gloeilampen tot high tech-apparatuur in de medische sector. Vooral Siemens’ industriedivisie en energiepoot boekten in het afgelopen jaar sterke resultaten. Siemens sleepte bijvoorbeeld een recordorder binnen voor de bouw van hoge snelheidstreinen voor Deutsche Bahn ter waarde van 3,7 miljard euro.

Ook de energiesector was bijzonder winstgevend. De vraag voor installaties in de olie- en gassector blijft hoog. Maar het afgelopen jaar kreeg Siemens ook opdracht voor de bouw van een windmolenpark in China. Het bedrijf maakte daarmee zijn entree op de grootste markt voor windenergie ter wereld, zo sprak het persbericht plechtig. Het Duitse concern zet nu al zo’n 30 miljard euro per jaar om in de markt voor duurzame energie.

Siemens heeft weinig last van de eurocrisis. Topman Löscher waarschuwde gisteren voor mogelijke schade voor Siemens’ business in Zuid-Europa, maar die activiteiten vormen slechts 5 procent van de omzet van het bedrijf. Eenderde van de omzet komt al uit de opkomende economieën: China, India, Brazilië. Het aantal opdrachten uit die landen steeg het afgelopen jaar met 18 procent, tot een totale omzet van 28,2 miljard euro.

Zulke resultaten zouden burgers en belegger moed moeten geven. Maar na de presentatie van Siemens jaarcijfers, gisterenmiddag, daalde het aandeel van het technologieconcern aan de beurs in Frankfurt licht, om vanmorgen weer voorzichtig te stijgen naar een koers rond de 73 euro. Analisten van de Commerzbank hielden hun advies voor het aandeel op ‘neutraal’. Zakenbank WesLB verlaagde zelfs het advies, van ‘kopen’ naar ‘vasthouden’.

De analisten zijn voorzichtig, omdat het optimisme van Siemens is gebaseerd op zonnige voorspellingen over de economie. Voor volgend jaar voorspelt het concern „aanhoudend hoge inkomsten”. Maar voorwaarde is wel dat de omzet blijft groeien, ook bij de activiteiten „die gevoelig zijn voor veranderingen op korte termijn in de economische omgeving.”

De vraag is daarom gerechtvaardigd hoe Siemens denkt te kunnen groeien als de eurocrisis zich uitbreidt tot een wereldwijde recessie. In het vierde kwartaal daalde het aantal nieuwe opdrachten licht – voor het eerst sinds lange tijd. De prijzen, zo liet financieel directeur Joe Kaser weten, staan onder druk. Het doel om sneller te groeien dan concurrenten als Philips en General Electric werd, ondanks de uitstekende resultaten van het afgelopen jaar, niet gehaald. De 100 miljard euro omzet van Löscher lijkt voorlopig niet meer dan een vergezicht.

    • Steven Derix