Saadi Gaddafi krijgt asiel in Niger

Saadi Gaddafi op een persconferentie in Sydney in 2005. Foto Reuters / Tim Wimborne

Niger heeft asiel verleend aan Saadi Gaddafi, een van de zonen van de gedode Libische dictator Moammar Gaddafi. Het land verleent het asiel vanwege humanitaire redenen, zo liet president Mahamadou Issoufou vandaag weten.

Saadi Gaddafi vluchtte in september naar Niger. Interpol heeft een arrestatiebevel voor Saadi uitgevaardigd, omdat hij beschuldigd wordt van het leiden van militaire eenheden die de demonstraties van opstandelingen met geweld zouden hebben onderdrukt. Eerder liet de regering van Niger al weten dat ze niet van plan waren om Saadi uit te leveren omdat dit in strijd zou zijn met internationale afspraken. Ook zou Saadi volgens het land geen eerlijk proces krijgen.

Een reden dat Niger de familie van Gaddafi in bescherming neemt, is de innige relatie die Niger en Libië onder het bewind van Moammar Gaddafi hadden. Gaddafi investeerde jarenlang grote hoeveelheden oliedollars in de landbouw en het toerisme in Niger en hielp bij het onderdrukken van een rebellenbeweging in het noorden van het land.

Saif al-Islam, één van de andere zonen van Gaddafi, is niet in Niger. Het Internationaal Strafhof vaardigde in mei van dit jaar al een arrestatiebevel uit voor de belangrijkste zoon van Gaddafi. “Ik zou moeten beraadslagen wat te doen als hij hier komt,” aldus Issoufou tegen journalisten van het Franse persbureau AFP.