Rusland steunt Grozny-gewonde

Het Russische voetbalelftal heeft een dag voor de oefeninterland tegen Griekenland van vanavond zijn steun betuigd aan de vorige week mishandelde speler Spartak Gognijev van FC Krasnodar. Op een T-shirt dat de internationals gisteren voor de training over hun trainingsjack droegen, stond te lezen: ‘Spartak Gognijev, wij steunen je’ en ‘Zulk voetbal hebben we niet nodig’.

Gognijev werd vorige week na een competitieduel tegen Terek Grozny in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zwaar mishandeld door agenten. De vechtpartij brak uit nadat Gongijev, die twee van de drie treffers had gemaakt, een gele kaart kreeg. Toen hij daarna de arbiter uitschold, kreeg hij een rode kaart. De onrust in het stadion nam zo toe, dat de arbiter het duel een kwartier voor tijd staakte.

Terek is de club waar Ruud Gullit dit voorjaar een paar maanden actief was als trainer. De clubbestuurders, die deel uitmaken van de regering van van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, keken tijdens de mishandeling toe. Gognijev liep een gebroken neus, gebroken ribben en een hersenschudding op.

Woensdag kwamen de internationals en vertegenwoordigers van spelersvakbond RSFT bijeen om te overleggen hoe ze konden reageren. De spelers besloten actie te ondernemen, ook al waren de Russische bond en bondscoach Dick Advocaat het er niet mee eens. Maar na overleg met zijn aanvoerder stond de Nederlandse trainer de actie toe.

Ook hebben de Russische internationals een brief opgesteld, waarin ze hun verontrusting uiten over de veiligheid in de Russische competitie. Ze roepen daarin de voetbalbond op de daders van de mishandeling van Gognijev zwaar te straffen.

Vladimir Leontsjenko, de voorzitter van spelersvakbond RSFT, keurde de gebeurtenissen in Grozny af. „Als Russische spelers al bezorgd zijn, hoe moeten spelers uit het buitenland zich dan wel niet voelen?” Hij verwees daarmee naar de Dagestaanse club Anzji Machatsjkala, die miljoenen dollars heeft uitgegeven om buitenlandse spelers te kopen.

Vladimir Katkov van de tuchtcommissie van de Russische bond zei dat de beelden van de mishandeling hem misselijk maakten en beloofde de daders te straffen. Maar de voorzitter van de Russische bond, Sergej Foersenko, probeerde vandaag op zijn beurt de gemoederen te kalmeren door te verklaren dat Gognijev zich tijdens de wedstrijd onbehoorlijk heeft gedragen en de toeschouwers hun emoties niet konden beheersen nadat de wedstrijd gestaakt was.