Rabotopman: DNB greep bij Fortis veel te laat in

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zich doof gehouden voor waarschuwingen van de Rabobank dat Fortis in de zomer van 2008 in problemen verkeerde. De bank zag veel geld van spaarders naar zich toestromen, maar DNB vond dat de Belgische toezichthouder aan zet was.

Dat zei financieel bestuurder Bert Bruggink van Rabobank vanochtend in het meest opmerkelijke verhoor van de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel tot nog toe, schrijft onze redacteur Erik van der Walle vanmiddag in NRC Handelsblad. “Onbegrijpelijk die reactie”, vond Bruggink omdat de stabiliteit van het Nederlandse financiële systeem op het spel stond. Het Belgische Fortis had eerder samen met andere banken ABN Amro overgenomen.

De vrijdag voor het eerste reddingsweekeinde (eind september 2008) van Fortis – toen de Beneluxlanden een groot belang in Fortis namen – belde DNB de Rabobank om snel naar Brussel te komen “om te zien of er nog wat te halen viel”. Een team van de Rabobank trof in Brussel “een paniekerige en ongeorganiseerde situatie” aan. Volgens Bruggink was Fortis met al zijn problemen “te groot om door één bank of zelfs door een groep banken” gered te worden.

Dat had ook met het trage handelen van de toezichthouders te maken. “Twee weken eerder was het duidelijk dat Fortis [gezien de uitstroom van spaargelden] nog voor zestien dagen liquiditeiten had. Op die vrijdag was dat nog maar voor twee dagen. Dat zorgt natuurlijk voor een heel andere waardering”.

Bruggink vindt dat de overheid voor het Nederlandse deel van ABN Amro – dat Fortis eerder had overgenomen – en voor het Fortis-deel te veel heeft betaald (16,8 miljard euro). “Als belastingbetaler voelde ik me redelijk ongelukkig”. Maar gezien de angst voor het instorten van het systeem had hij daar begrip voor.