Poetin: ECB moet ingrijpen om de euro te redden

De Russische premier Vladimir Poetin vandaag bij een bijeenkomst met leden van de Valdai internationale discussieclub in Krasogorsk, vlak buiten Moskou. Foto AFP / Alexey Druzhinin

De Russische premier Vladimir Poetin heeft gezegd dat hij hoopt dat de Europese Centrale Bank ingrijpt om de euro te redden. Het omvallen van Italië zou een ramp zijn, aldus Poetin na overleg met zijn economische experts.

Poetin:

“Volgens onze experts is er directe interveniering van de ECB nodig om dit probleem op te lossen. Het Europese steunfonds, alleen of in samenwerking met het IMF, beschikt niet over voldoende middelen.”

Volgens Poetin is er voor Europa geen keus tussen “goed en slecht” maar alleen tussen “slecht en erg slecht”. Hij stelt dat er zo’n 1,5 biljoen euro nodig is om de schuldencrisis op te lossen. Direct ingrijpen door de ECB zou geen ‘catastrofale’ stijging van de inflatie veroorzaken, aldus Poetin.

Russische functionarissen hebben eerder al aangegeven dat Rusland bereid is Europa te ondersteunen. Dit kan mogelijk gebeuren door geld in het Internationaal Monetair Fonds te pompen.

Stark (ECB): snelle actie op politiek niveau nodig

In een interview met de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung stelt ECB-bestuurslid Jürgen Stark dat het ECB nooit als ‘laatste redder in nood’ zal dienen voor noodlijdende landen in de eurozone. Stark:

“De centrale bank kan niet compenseren voor politieke tekorten in crisislanden. De ECB heeft een duidelijk mandaat en heeft daar altijd aan voldaan.”

In de krant stelt Stark dat politici te traag hebben gereageerd op de crisis, waar hij aan toevoegt dat ‘snelle actie op politiek niveau’ hard nodig is om het vertrouwen terug te winnen.