Platenmaatschappij EMI verkocht aan concurrenten

Een verlaat het gebouw van EMI in Londen. Foto AFP / Carl de Souza

Platenmaatschappijen Universal en Sony/ATV hebben concurrent EMI gekocht. Universal neemt de opnamestudio’s voor 1,9 miljard dollar over. Het andere deel van EMI, waar de muziekrechten onder vallen, werd eigendom van Sony/ATV voor 2,2 miljard dollar. Dat meldt persbureau AP op basis van ingewijden.

EMI, dat artiesten als Katy Perry en Coldplay onder contract heeft, kampt al langer met financiële problemen. De Britse platenmaatschappij kwam in 2007 in handen van investeerder Terra Firma. Het label kwam in de problemen door teruglopende verkoopcijfers en het vertrek van artiesten, waaronder Queen en Paul McCartney. In een poging zijn schulden te verlagen zette EMI eerder al zijn Abbey Road-studio’s in Londen in de verkoop. De opnamestudio’s zijn wereldberoemd vanwege de vele platen die The Beatles daar opnamen. De Abbey Road-studio’s moesten 30 miljoen pond opleveren. Na protesten van muziekliefhebbers zag EMI af van de verkoop.

Na het failliet van Terra Firma gooide de belangrijkste schuldeiser, de Amerikaanse bank Citigroup, het label in de verkoop.