Oud-wielrenner Landis gestraft voor hacken

De Amerikaan ontkent betrokken te zijn geweest bij de internetaanval op een computer in een Frans dopinglaboratorium.

Oud-wielrenner Floyd Landis is door een Franse rechtbank bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De 36-jarige Amerikaan werd gestraft voor zijn rol bij het hacken van een computer in een Frans dopinglaboratorium. De straf viel zes maanden lager uit dan de openbare aanklager had geëist.

Het laboratorium in Châtenay-Malabry, officieel erkend door het internationale dopingagentschap WADA, ontdekte in de stalen van Landis bijzonder hoge testosteronwaarden. Door deze uitslag raakte hij zijn overwinning in de Tour de France van 2006 kwijt aan de Spanjaard Oscar Pereiro Sio.

Volgens de aanklagers zouden Landis en zijn coach Arnie Baker enkele maanden later een plan hebben bedacht om de computer van het laboratorium te hacken en zo documenten te laten verdwijnen. Op deze manier wilden zij de naam van de wielrenner zuiveren.

Landis, die het Franse lab ook een schadevergoeding van 75.000 euro moet betalen, ontkent dat hij iets met de hack te maken heeft. De Amerikaan, die vorig jaar mei na vier jaar van ontkennen toegaf doping te hebben gebruikt, beëindigde begin dit jaar zijn carrière. (Novum)