Oud-renner Landis voor rol hacken veroordeeld

Oud-wielrenner Floyd Landis is door een rechtbank in het Franse Nanterre bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De 36-jarige Amerikaan werd gestraft voor zijn rol bij het hacken van een computer in een Frans dopinglaboratorium. De straf van de rechtbank viel zes maanden lager uit dan de openbare aanklager eerder had geëist.

Het lab in Chatenay-Malabry, officieel erkend door het internationale dopingagentschap WADA, ontdekte in de stalen van Landis in 2006 bijzonder hoge testosteronwaarden. Door deze uitslag verspeelde hij zijn Tourzege, behaald na een opmerkelijke wederopstanding in de bergen, aan de Spanjaard Oscar Pereiro Sio. Floyd Landis was in de jaren voor zijn mislukte machtsgreep meesterknecht van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong.

Volgens de Franse aanklagers zouden Landis en zijn Canadese wielercoach Arnie Baker enkele maanden na de dopingvondst een plan hebben bedacht de computer van het laboratorium te hacken en zo documenten te laten verdwijnen. Zo wilden zij de naam van de gedrogeerde wielrenner zuiveren.

Landis, die het Franse dopinglaboratorium ook een schadevergoeding van 75.000 euro moet betalen, ontkent dat hij iets met het hacken te maken heeft. De Amerikaan, die vorig jaar mei na vier jaar van ontkennen toegaf doping (epo en testosteron) te hebben gebruikt, beëindigde begin dit jaar zijn loopbaan beëindigd.