Opnieuw doden in Syrië - Rosenthal noemt situatie ‘dramatisch’

Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad gather in Deraa
Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad gather in Deraa Syrische demonstranten in de stad Deraa. De foto is aangeleverd door activisten en het is onbekend wanneer de foto is genomen, aldus persbureau Reuters, die de foto heeft verspreid.

Tijdens de wekelijkse vrijdagprotesten heeft het Syrische leger minstens dertien demonstranten gedood. Dat meldt persbureau AP op basis van informatie van activisten. Eerder vandaag stelde Human Rights Watch in een rapport dat het Syrische leger zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

Het Syrische leger opende vandaag het vuur op betogers in Homs en verschillende andere steden. Ook in de buitenwijken van Damascus en in Daraa en Idlib werd gedemonstreerd, aldus de activisten. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn sinds de opstand tegen het Syrische regime medio maart uitbrak minstens 3500 doden gevallen.

Rosenthal: situatie is dramatisch

In het rapport dat vandaag werd gepresenteerd stelt Human Rights Watch dat de troepen van het regime van de Syrische president Bashar Assad in het verzetsbolwerk Homs burgers hebben gemarteld en vermoord. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal sprak in een reactie van “een van de zwaarste categorieën misdaden die er zijn”. De situatie in Syrië is “dramatisch”, zei de bewindsman, die herhaalde dat Assad moet opstappen. Daarvoor moet alle mogelijke druk worden uitgeoefend.

Volgens Rosenthal is het van belang dat het afgekondigde olie-embargo nu echt effectief wordt. Volgende week lopen de laatste oliecontracten af en gaat het embargo in zijn volle kracht gelden, aldus de minister. Er mogen geen nieuwe contracten meer worden gesloten. “Volgende week droogt de zaak definitief op,” aldus Rosenthal.

Over militaire acties zoals in Libië, wil Rosenthal niet speculeren. Een NAVO-missie speelde een grote rol bij de uiteindelijke val van de Libische dictator Moammar Gadhafi. “Militair ingrijpen is niet aan de orde”, zei de bewindsman. Syrië en Libië laten zich ook niet met elkaar vergelijken. “Elke vergelijking met een ander land gaat mank.”

Arabische Liga

Vanwege groeiende onvrede bij de landen in de regio over de waardeloos gebleken belofte van het Syrische regime om het geweld te stoppen, komt de Arabische Liga morgen weer bijeen om over mogelijke sancties tegen Syrië te spreken. Een aantal landen is volgens Reuters voor het tijdelijk schorsen van Syrië als lid van de Liga, maar weer andere landen zijn daar geen voorstander van.

Nederland pleit bij de Verenigde Naties voor een “verdergaande resolutie”, aldus Rosenthal. Ook zal volgens de minister het Internationaal Strafhof niet aarzelen om een aanklacht tegen Assad in te dienen, zodra daar grond voor is.