Nieuwe recessie dreigt in Europa door crisis

Op de financiële markten is opgelucht gereageerd op de aanstaande machtswisselingen in Italië en Griekenland.

De Italiaanse senaat zou naar verwachting deze middag instemmen met een omvangrijk pakket aan hervormingen om de staatsschuld terug te dringen en de economie weer op gang te helpen. Tegelijkertijd neemt het pessimisme over de Europese economie in hoog tempo toe.

Met de instemming van de Italiaanse senaat komt het vertrek van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een stap dichterbij. Morgen zou het Huis van Afgevaardigden over het pakket stemmen.

Griekenland en Italië kampen met grote economische problemen. In Athene zou voormalig vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos vandaag geïnstalleerd worden als opvolger van George Papandreou, in Italië is oud-eurocommissaris Mario Monti de beoogde opvolger van Berlusconi.

Aandelenmarkten stegen fors vanmorgen, en ook de rente op de Italiaanse staatsobligaties daalde scherp, waarschijnlijk mede dankzij aankopen van de ECB.

De Amerikaanse president Obama belde gisteren met zijn Italiaanse collega Napolitano om vertrouwen uit te spreken in de beoogde interimregering. Obama riep de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy op stevig op te treden om de eurocrisis te bezweren.

De Europese Commissie voorziet dit jaar in de eurozone een groei van slechts 0,5 procent; dit voorjaar was 1,8 procent verwacht. „De economie is vrijwel tot stilstand gekomen”, zei eurocommissaris Rehn (Economie). „Er ligt een nieuwe recessie op de loer.” De werkloosheid in de eurozone blijft met 9,5 procent hoog. De Commissie meldde dat vijf nieuwe landen in de gevarenzone zijn gekomen: België, Cyprus, Hongarije, Malta en Polen voldoen niet aan strengere begrotingsregels die eind van dit jaar van kracht worden.

Volgens de ECB komt de groei in een nieuwe raming volgend jaar uit op 0,8 procent, eerder dit jaar werd gerekend op een groei van 1,6 procent. Volgens de ECB heeft de economie last van de schuldencrisis en de teruglopende wereldhandel. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, noemde het „zorgelijk” dat nu sprake is van zowel een schuldencrisis als afnemende groei.

In Nederland zou het kabinet door de slechte economische vooruitzichten dit voorjaar voor een nieuwe ronde bezuinigingen staan, bovenop de al afgesproken 18 miljard euro. Daarvoor moet het regeerakkoord worden opengebroken. D66-leider Alexander Pechtold zei vanochtend dat als de PVV een nieuwe ronde niet steunt, premier Rutte niet bij D66 aan hoeft te kloppen. In dat geval wil die partij nieuwe verkiezingen. De PvdA sloot zich hierbij aan.

Het lukte de Italiaanse staat gisteren voor 5 miljard euro aan nieuwe staatsobligaties uit te geven, maar met een rente van ruim 6 procent was de prijs daarvoor ongekend hoog. Beleggers vrezen dat de financiële onrust overslaat naar Frankrijk. De Franse tienjaarsrente steeg gisteren fors, tot 3,45 procent.

Papademos: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5

Duitsland: pagina 25