'Nieuw hoofdstuk' in relatie Pakistan-India

De leiders van aartsrivalen India en Pakistan hebben gisteren een ontmoeting met elkaar gehad, die volgens hen „een nieuw hoofdstuk” inluidt in de vaak gespannen betrekkingen tussen beide landen. Zowel de Indiase premier Manmohan Singh als zijn Pakistaanse ambtgenoot Yusuf Raza Gilani toonde zich na hun overleg in de marge van een conferentie van Zuid-Aziatische landen op de Malediven positief.

„De tijd is aangebroken om een nieuw hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van de betrekkingen tussen beide landen”, verklaarde Singh. Maar zowel hij als Gilani onderstreepte dat er nog een lange weg is te gaan. „We hebben nog veel, veel meer mijlen voor de boeg”, zei ook minister van Buitenlandse Zaken Hina Rabbani na een gesprek met haar Indiase collega S.M. Krishna. Maar ook zij constateerden dat de relatie zich „op het juiste spoor” bevindt.

Nog voor het einde van deze maand zal er opnieuw overleg op hoog niveau zijn tussen beide landen over kwesties als de status van Kashmir, de wederzijdse handel en de steun die Pakistan volgens India vaak geeft aan terroristische groeperingen. Ook bij het overleg van gisteren kwamen deze punten aan de orde maar concrete vooruitgang konden Singh en Gilani nog niet melden.

De betrekkingen tussen beide landen, die in het verleden drie keer oorlog met elkaar hebben gevoerd, zijn pas sinds begin dit jaar weer iets beter. De grote terreuraanval in Mumbai van november 2008, waarachter volgens India terroristen uit Pakistan zaten, leidde tot een langdurige verkilling in hun relatie.

In februari hervatten ze echter hun dialoog. De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, noemde gisteren tegen journalisten de enige overlevende terrorist van de aanval in Mumbai, een Pakistaan, „een terrorist” die „aan de galg” moet.

Tot een verdere verbetering kan ook leiden dat Pakistan vorige week besloot India de status van meest begunstigde handelspartner te verlenen. India was Pakistan met die stap al vijftien jaar voor geweest. Naar verwachting zal de verandering de tot dusverre beperkte bilaterale handel stimuleren. (Reuters, AP, BBC)