Nederlandse mannen vast in Pakistan

Diplomaten van de Nederlandse ambassade in Pakistan krijgen al maanden geen contact meer met twee Nederlandse mannen die daar sinds juni vastzitten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bevestigd.

De twee Nederlanders van begin twintig zijn sinds juni in handen van de Pakistaanse geheime dienst. Volgens de Pakistaanse autoriteiten zijn de Nederlandse mannen gearresteerd omdat ze de grens van Turkije naar Pakistan waren overgestoken zonder geldig visum.

De twee Nederlandse mannen vertrokken in maart naar Turkije. „Eén van hen was daar in verband met een zakenreis, de ander reisde naar Saoedi-Arabië voor een bedevaart”, zegt Bart Nooitgedagt, advocaat van een van de mannen. Volgens de NOS zouden beide mannen van Marokkaanse afkomst zijn, maar Nooitgedagt wil dat niet bevestigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een verklaring dat het sinds juni op de hoogte is van de arrestaties. Vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Islamabad hebben de twee in juli bezocht, maar daarna nooit meer iets van hen gehoord.

Volgens Nooitgedagt zouden de mannen afgelopen zomer vrijkomen. „De Nederlandse regering heeft toen geld overgemaakt voor vliegtickets, maar daarna is niets meer vernomen van de Pakistaanse autoriteiten.”

Reden voor de familie om met de zaak naar buiten te komen, is de verklaring van een andere Nederlandse man, Sabir K., die eerder dit jaar ook in Pakistan vastzat. K., zoon van een bekeerde Nederlandse vrouw en een Pakistaans-Afghaanse vader, is gemarteld door de Pakistaanse geheime dienst, zegt zijn advocaat André Seebregts. K. wordt verdacht van gevechthandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij zit nu vast op de terroristenafdeling van het huis van bewaring De Schie in Rotterdam. Amerika heeft Nederland gevraagd om zijn uitlevering.