Meel

Een politicus en taal, dat is net zoiets als een parkinsonpatiënt met een scheermes. De kans dat hij in zijn eigen vlees snijdt, is zo goed als gegarandeerd. Zeker als hij meent bloemrijk te moeten spreken en de euvele moed opvat een metafoor te gebruiken. „Met meel in de mond praten en enkel door de staf voorgekookte teksten voorlezen is niets voor mij.” Schitterend. Twee culinaire metaforen in één zin. Er is sprake van teksten die worden voorgelezen. Die komen derhalve uit zijn mond. Dat is de bedoeling. En die teksten zijn als van die voorgekookte kadetjes die je zelf thuis in de oven nog moet afbakken. We zien hem met die slappe kadetjes in zijn mond. En die mond zit al vol met meel. Het lijkt me nogal een understatement als hij zegt dat dat niets voor hem is. Moet je eens proberen dat voor je te zien. Een walgelijk schouwspel.

Het waren de woorden waarmee het PVV-Kamerlid Dion Graus zijn onverwachte vertrek uit de parlementaire enquêtecommissie toelichtte. Er was in die commissie kritiek geweest op de manier waarop Graus het verhoor aanpakte van oud-topman Jan Peter Schmittmann van ABN Amro. Volgens Graus zelf was dat omdat hij te kritisch doorvroeg over de vertrekbonus van de oud-bankier. „Als Dion Graus van de PVV na twee jaar dag en nacht werken – alle vakanties heb ik opgegeven, ten koste van mijn gezin en mijn eigen portefeuilles in de Tweede Kamer – als ik drie meter voor de finish stop, heeft dat hele grondige redenen. Geloof me nu maar”, zei Graus tegen de NOS.

Ik heb de beelden van het verhoor teruggekeken. Er was geen sprake van scherpe, kritische vragen. Er was sprake van een gênante vertoning. Als Dion Graus van de PVV na twee jaar dag en nacht werken nog niet weet dat de ABN Amro is genationaliseerd en de oud-topman van die bank met droge ogen vraagt of het niet beter was geweest om de ABN Amro te nationaliseren, ben ik niet bepaald onder de indruk van de intelligentie van Dion Graus van de PVV.

Ilja Leonard Pfeijffer

Onlangs verscheen ‘Het ministerie van Specifieke Zaken’ (De Arbeiderspers), een ruime selectie van de columns die Ilja Leonard Pfeijffer de afgelopen vijf jaar in nrc.next schreef.

    • Ilja Leonard Pfeijffer