Lofzang op de inventiviteit van de mens

De mensheid gebruikt veel te veel energie. Toch gelooft de Amerikaanse econoom Daniel Yergin heilig in een goede afloop, blijkens zijn energiegeschiedenis The Quest.

Eindelijk goed nieuws: de peak oil-theorie klopt niet. Terwijl wij de afgelopen anderhalve eeuw steeds afhankelijker zijn geworden van olie en zijn derivaten, slaat om de zoveel jaar de paniek toe over die verslaving. De olievoorraden raken snel op, luidt de peak oil-theorie, en er zijn niet voldoende alternatieven om economische groei te blijven ondersteunen. De oliewinning is al over zijn piek heen, dus hou je hart vast voor de gevolgen: stijgende prijzen, oplopende tekorten en wie weet zelfs een wereldoorlog om schaarse energiebronnen.

De bekendste profeet van de peak oil-theorie was de Texaanse geoloog Marion King Hubbert, die in 1956 voorspelde dat de Amerikaanse olieproductie tussen 1965 en 1970 zijn top zou bereiken. Het ging de geschiedenis in als Hubbert’s Peak. Het olietijdperk zou achteraf niet meer dan ‘een korte flits in de geschiedenis van de mensheid’ blijken te zijn.

Die voorspelling is niet uitgekomen. In 2010, schrijft Daniel Yergin in The Quest, zijn omvangrijke boek over de speurtocht naar energiebronnen, produceerden de Verenigde Staten vier keer zoveel olie als Hubbert had voorspeld. Hoe kan dat?

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 11 november 2011, pagina 6 - 7. Abonnees kunnen het hele artikel van Laura Starink hier lezen.