Leider van ‘Kill team’ schuldig aan drievoudige moord

Calvin Gibbs, linksonder, in de rechtszaal.
Calvin Gibbs, linksonder, in de rechtszaal. Foto AP / Peter Millett

Calvin Gibbs, leider van het zogenaamde ‘Kill Team’, is door een Amerikaans militair gerechtshof schuldig bevonden aan drievoudige moord. Gibbs zou met de vier anderen in Afghanistan drie Afghanen ‘voor de kick’ hebben vermoord.

Gibbs, een 26-jarige soldaat uit Montana, verving in november 2009 een gewonde sergeant in Afghanistan en kreeg de leiding over het peloton. Hij zou vervolgens hebben uitgedacht hoe hij Afghanen kon doden terwijl het leek of die het geweld zelf hadden uitgelokt. Volgens de aanklagers legden de militairen wapens bij de lichamen zodat het erop leek dat ze gewapende strijders waren.

Voor de rechtbank gaf Gibbs toe dat hij afgesneden vingers van slachtoffers bewaarde als ‘oorlogstrofeeën’, maar bleef hij volhouden dat hij slechts reageerde op een aanval van de Afghanen en niet de intentie had te doden. Drie medeverdachten, militairen van hetzelfde peloton, pleitten schuldig te zijn; twee getuigden tegen Gibbs.

De rechtbank veroordeelde hem voor levenslang, al kan hij over negen jaar op borgtocht vrij komen.