Lage hoeveelheden radioactieve stof aangetroffen in Europa

A technician from the International Atomic Energy Agency (IAEA) checks a seal used by the IAEA at atomic facilities, on a video screen in Vienna November 11, 2011. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: ENERGY)
A technician from the International Atomic Energy Agency (IAEA) checks a seal used by the IAEA at atomic facilities, on a video screen in Vienna November 11, 2011. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: ENERGY) Een medewerker van het IAEA controleert data. Foto Reuters / Herwig Prammer

In Tsjechië en andere Europese landen zijn lage hoeveelheden van de radioactieve stof jodium-131 aangetroffen. Het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties laat vandaag weten dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) geeft aan op zoek te zijn naar de bron van de radioactieve stof, maar laat tevens weten dat die niet gezocht kan worden in Japan. Daar vond in maart dit jaar een kernramp plaats in de Fukushima-centrale.

De situatie kwam aan het licht nadat een Tsjechische instantie voor nucleaire veiligheid het IAEA had ingelicht over de aanwezigheid van lage hoeveelheden jodium-131 in de eigen atmosfeer. Het agentschap laat weten dat ook op andere locaties in Europa “vergelijkbare metingen” zijn waargenomen.