Kortkolom sport

Studie kabinet: OS 2028 in A’dam of in R’dam

Rotterdam. De Olympische Spelen van 2028 kunnen zowel rond Amsterdam als Rotterdam worden georganiseerd. Andere voorgestelde varianten, zoals Randstadspelen, hebben niet de voorkeur in een studie die gisteren door de ministers Edith Schippers (Sport, VVD) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) aan de Tweede Kamer is aangeboden. In de Nederlandse sportwereld klinken kritische geluiden dat Nederland in een vroegtijdig stadium met één in plaats van twee steden naar voren moet treden. De studie van het kabinet staat haaks op deze kritiek. Of Nederland in aanmerking komt voor de Spelen en de Paralympische Spelen van 2028, wordt in 2016 besloten door de kandidaat-stad (Amsterdam of Rotterdam), NOC*NSF en het volgende kabinet. De gekozen stad moet zich in 2019 hebben opgegeven bij het IOC, dat in 2021 bij stemming beslist welke stad de Spelen in 2028 uiteindelijk mag organiseren. (NRC)

Volleybalsters verslaan Israël in plaatsingsduel

Porec. De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste duel op het olympisch prekwalificatietoernooi gewonnen. In het Kroatische Porec won Nederland gisteren van Israël: 25-14, 25-15 en 25-16. Vandaag is Griekenland de volgende tegenstander. Nederland is al zeker van plaatsing voor de halve finale die morgen wordt gespeeld – waarschijnlijk tegen Frankrijk. Bij winst wacht zondag een finaleduel tegen Kroatië. De winnaar van het prekwalificatietoernooi gaat, samen met de winnaars van toernooien in Rusland en Azerbeidzjan, naar het olympisch kwalificatietoernooi dat in mei volgend jaar in Istanbul wordt gespeeld. Daar strijden de teams om een extra plaats voor Londen 2012. Nederland wordt deze week gecoacht door technisch directeur Bert Goedkoop, de vervanger van de vorige maand door hemzelf ontslagen Avital Selinger, zoon van de Israëlische coach Arie Selinger. (NRC)

Rosberg tekent nieuw contract bij Mercedes

Stuttgart. De Duits-Finse coureur Nico Rosberg heeft zijn contract bij het Formule 1-team van Mercedes verlengd. De 26-jarige coureur is akkoord gegaan met een nieuw meerjarig contract bij de Duitse autofabrikant. Het contract loopt in elk geval tot na 2013. Voor volgend jaar was Rosberg al zeker van een plaats van een stoeltje. De teamgenoot van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher is vijf jaar actief in de Formule 1. De zoon van de Finse coureur Keke Rosberg begon in 2006 bij Williams. Vier jaar later ging hij naar Mercedes. Voor dat team wist hij drie keer een podiumplaats te bereiken en verdiende hij in totaal 217 punten. Dit seizoen staat hij na zeventien races op de zevende plaats met 75 punten in het WK-klassement. (Reuters)