Kortkolom kunst

DSB-collectie mag niet onderhands verkocht

Door onze cultuurredactie

Rotterdam. Deutsche Bank mag de circa duizend kunstwerken uit de Scheringa-collectie niet onderhands verkopen aan een particulier. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Twee jaar geleden ging DSB Beheer van Dirk Scheringa failliet. Dat betekende het einde van zijn kunstcollectie, die hij had ondergebracht in het Museum voor Realisme in Spanbroek. Deutsche Bank heeft de werken in onderpand sinds het faillissement. De bank had een anonieme koper op het oog, die had toegezegd de werken uit te lenen aan musea. Maar de curatoren van DSB Beheer waren naar de rechter gestapt om de verkoop tegen te houden. Aan een onderhandse verkoop zouden fiscale risico’s kleven, die er bij een openbare verkoop niet zijn. De rechter is er niet van overtuigd dat het particuliere bod voor alle betrokkenen het beste is. Veilinghuizen Christie's en Sotheby's maakten taxaties van de collectie die zo uiteen lopen dat onduidelijk is of onderhandse verkoop voordeliger is voor de schuldeisers dan een veiling. De curatoren mogen de collectie nu aanbieden op een openbare veiling. (NRC)

Opnieuw bestuurder van Codarts weg

Door onze cultuurredactie

Rotterdam. De voorzitter van de Raad van Toezicht van de Rotterdamse kunstopleiding Codarts, Carel van Eijkelenburg, heeft zijn functie neergelegd. „Ik voel niet meer voldoende draagvlak. En dan moet iemand anders het overnemen”, aldus Van Eijkelenburg. In september trad al bestuursvoorzitter Jikkie van der Giessen terug, nadat de medezeggenschapsraad een vernietigend rapport over de bestuurscultuur op de school publiceerde. Van der Giessen bestempelde dat als „25 pagina’s ellende over mij”. Eerder waren er al klachten over financiële onregelmatigheden en slecht onderwijs op de school. Naar aanleiding daarvan is de onderwijsinspectie een formeel onderzoek gestart naar de kwaliteit van het onderwijs. (NRC)

Indorocker Andy Tielman (75) overleden

Rotterdam. De indorocklegende Andy Tielman is donderdag overleden. Hij is 75 jaar geworden. De zanger en gitarist was bekend van de Tielman Brothers, waarmee hij eind jaren vijftig een van de eerste muzikanten was die doorbrak met rock-’n-roll. De band bestond oorspronkelijk uit vier broers. Op de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel maakte Tielman tijdens een optreden furore door zijn gitaar met zijn tanden te bespelen. In de jaren zestig bleef de band zeer populair, onder meer in Duitsland. Het nummer Rock Little Baby of Mine (1958) van The Tielman Brothers werd bij de viering van 50 jaar Nederpop opgevat als „de eerste echte Nederlandse rock-’n-rollsingle”. Andy Tielman relativeerde die mijlpaal: „De single werd opgenomen in Brussel en wij kwamen uit Indonesië.” (Novum, NRC)

Zakenman eist andere openingsfilm op IDFA

Amsterdam. Zakenman Willem Tijssen eist dat het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) de openingsfilm The Ambassador terugtrekt. Tijssen stelt dat hij in de film valselijk wordt beschuldigd van omkoping. De Deense filmmaker Mads Brügger Cortzen probeert in de film onder valse voorwendselen in Afrika aan een diplomatiek paspoort te komen. Hij wil daarmee aantonen dat Liberia en de Centraal-Afrikaanse Republiek corrupt zijn. In de documentaire is te zien hoe Tijssen uiteindelijk een tijdelijk document voor hem regelt. Brügger stelt in zijn film dat de Nederlandse zakenman ambtenaren heeft omgekocht. Tijssen schrijft in zijn brief aan het IDFA niet buiten de wet te hebben gehandeld. Het IDFA is niet van plan het programma te wijzigen. (Novum)