Kortkolom economie

Toch geen bijtelling voor elektrische auto

Rotterdam. Er komt toch geen bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Voor auto’s die zeer weinig CO2 uitstoten, komt er op termijn wel een bijtelling van 7 procent. Dit is de uitkomt van overleg tussen de regeringspartijen VVD en CDA. Eerder deze week pleitten de partijen samen met de PVV nog voor invoering van een bijtelling van 7 procent voor elektrische auto’s die helemaal geen CO2 uitstoten. Daar komen ze nu op terug. Het tarief van 7 procent gaat vanaf 2014 wel gelden voor auto’s die minder dan vijftig gram CO2 per kilometer uitstoten. Dat zijn de zogeheten plug-in hybride auto’s zoals de Toyota Prius. (Novum)

Besluit oliepijplijn Keystone XL verdaagd

Toronto. De Amerikaanse regering geeft vooralsnog geen goedkeuring aan een oliepijplijn die van Canada naar Texas loopt. De beslissing daarover is nu uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen in 2012. Dat maakte het Witte Huis gisteren bekend. De omstreden pijplijn ligt onder vuur van milieuactivisten en zou president Obama veel stemmen kunnen kosten. De beslissing om een nieuwe route te zoeken voor de Keystone XL-oliepijplijn – om zo het kwetsbare terrein in Nebraska te ontzien – heeft de Canadese regering ontzet. Die heeft stevig gelobbyd voor het 7 miljard dollar (5,1 miljard euro) kostende project. (Reuters)

Omzet Telegraaf hoger door overname Hyves

Rotterdam. De overname van het sociale netwerk Hyves heeft de omzet van de Telegraaf Media Groep (TMG) in het derde kwartaal licht doen stijgen. TMG verdiende 141 miljoen euro in het derde kwartaal; dat is 1,5 miljoen meer dan in dezelfde periode in 2010. De winst steeg van 7,3 miljoen euro naar 23,5 miljoen. Dat komt door goede resultaten van het Duitse tv-concern ProSiebenSat.1, waarin TMG een minderheidsbelang heeft. Voor geheel 2011 rekent TMG op een „belangrijk lagere” marge. Het concern gaat zijn huis-aan-huisbladen reorganiseren. Dat kost 85 arbeidsplaatsen. (NRC)

Lagere winst Allianz door beursverliezen

Amsterdam. Verzekeraar Allianz verwacht dat de nettowinst over 2011 lager zal uitvallen dan over 2010, In het derde kwartaal boekte het concern een winstdaling van 85 procent. De winst daalde door hogere belastingen, beursverliezen en afschrijvingen op Griekse staatspapieren, meldt het concern. (Dow Jones)