Kortkolom buitenland

Ellen Sirleaf officieel winnaar in Liberia

Monrovia. Ellen Johnson Sirleaf, de eerste en enige vrouwelijke president in Afrika, is gisteren officieel uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Liberia. Haar tegenstander, Winston Tubman, had de tweede ronde geboycot omdat hij beweerde dat er fraude werd gepleegd. Mede daardoor bedroeg de opkomst dinsdag ongeveer 33 procent, terwijl die in de eerste ronde 71 procent was. De 73-jarige Sirleaf kreeg dinsdag 90,2 procent van de stemmen, tegen 9,2 procent voor Tubman. Onafhankelijke waarnemers hebben geen bewijzen voor fraude gevonden. Tubmans kansen waren vrijwel verkeken toen Sirleaf voor de tweede ronde een verbond sloot met de omstreden oud-krijgsheer Prince Johnson. (AFP, Reuters)

Aanval in Zuid-Soedan op vluchtelingenkamp

Yida camp. Een vluchtelingenkamp in de Zuid-Soedanese staat Unity is gisteren gebombardeerd door Soedanese vliegtuigen. Er zouden geen slachtoffers zijn. Journalisten zagen hoe vliegtuigen naar het noorden vlogen nadat ze twee bommen hadden afgeworpen boven het kamp Yida. In de middag waren er weer explosies. In het kamp zitten 20.000 vluchtelingen uit de Soedanese regio Zuid-Kordofan, waar Soedanese troepen sinds juni vechten tegen rebellen die steun uit Zuid-Soedan krijgen. Soedan ontkent de bombardementen. Zuid-Soedan, dat deze zomer onafhankelijk werd, zegt een invasie uit het noorden te vrezen. (Reuters)

Frans energiebedrijf beboet om spionage

Nanterre. Een Franse rechtbank heeft het energiebedrijf EDF een boete van 1,5 miljoen euro opgelegd wegens het bespioneren van Greenpeace. Twee medewerkers kregen celstraf opgelegd en EDF moet Greenpeace een half miljoen euro schadevergoeding betalen. EDF huurde beveiligingsbedrijf Kargus in voor spionage tegen Greenpeace, dat campagne voerde tegen twee nieuwe kernreactors in Frankrijk. Kargus, dat destijds werd geleid door een oud-medewerker van de Franse geheime dienst, stelde een dossier over Greenpeace samen, onder andere door in te breken op computers. EDF hield vol dat het Kargus alleen had gevraagd om de activisten te volgen. (BBC)

Militair VS in de cel om moord in Afghanistan

Washington. Een Amerikaanse militaire rechtbank heeft een militair veroordeeld tot levenslang wegens moord ‘voor de kick’ op drie burgers in Afghanistan. Calvin Gibbs, een 26-jarige militair uit Montana, had de leiding over een peloton in Afghanistan. De militairen legden wapens bij de lichamen zodat het leek alsof ze gewapende strijders waren. Voor de rechtbank gaf Gibbs toe dat hij afgesneden vingers bewaarde als ‘oorlogstrofeeën’, maar hij hield vol dat hij slechts reageerde op een aanval van de Afghanen. Drie militairen van hetzelfde peloton bekenden schuld en getuigden tegen Gibbs, die over negen jaar vrij kan komen. (AP)

Drugsbaron opgepakt in Braziliaanse favela

Rio de Janeiro. De meest gezochte bendeleider van Rio de Janeiro is gisteren opgepakt. Dat meldt de politie. Antonio Bonfim Lopes probeerde de sloppenwijk Rocinha te ontvluchten in de kofferbak van een auto, die werd aangehouden bij een checkpoint. De chauffeur zei dat hij als Congolese consul diplomatieke immuniteit genoot en probeerde de politie om te kopen. Lopes wordt gezocht voor drugshandel, moord en ontvoering. Zijn arrestatie is een zware klap voor de drugsbende die Rocinha controleert. De arrestatie komt voorafgaand aan een grote politieactie om Rocinha veiliger te maken voor het WK in 2014. (AP, BBC)