Kortkolom binnenland

Achttien jaar cel in Puttense moordzaak

Arnhem. Ron P., verdacht van de moord op stewardess Christel Ambrosius, is in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 18 jaar veroordeeld. Dat is drie jaar meer dan de straf die de rechtbank in 2009 in deze ‘ Puttense moordzaak’ oplegde. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde gisteren dat Ron P. schuldig is aan de verkrachting van en moord op de destijds 23-jarige Ambrosius, begin 1994. Aanvankelijk werden Wilco Viets en Herman Dubois gezien als daders, maar na een jarenlange gevangenisstraf werd hun veroordeling teruggedraaid. In 2008 werd Ron P. opgepakt. P. wordt tevens verdacht van de moord op een 22-jarige vrouw uit Rijswijk. (NRC)

Terugkeer militairen uit Kunduz vertraagd

Rotterdam. De thuiskomst van militairen van de eerste lichting van de politietrainingsmissie in Kunduz is sterk vertraagd. De afgelopen dagen vielen vluchten uit door noodweer in het noorden van Afghanistan en nu ontbreken vergunningen om over bepaalde landen te mogen vliegen. Dat maakte het ministerie van Defensie vanochtend bekend. De militairen voor wie de missie erop zit, kunnen niet naar huis en ook duurt de aanvoer van nieuw personeel langer. Woensdag liet defensie al weten dat door zandstormen, hevige sneeuwval en harde wind vluchten uitvielen. Aan het begin van de missie, in de zomer, werd deze ook geplaagd door vertragingen. Toen kon materieel niet worden ingevlogen, waardoor militairen niet aan de slag konden. (NRC)

Eén man blijft vast voor in coma slaan inbreker

Amsterdam. De 43-jarige man uit Oostzaan die vastzit voor betrokkenheid bij een incident waarbij een inbreker in coma raakte, mag veertien dagen langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam bepaald. De Oostzaner wordt verdacht van poging tot doodslag door verwurging. Woensdagavond werden drie andere verdachten vrijgelaten. Ze blijven wel verdachten. Een beveiligingscamera legde het incident vast. De beelden worden onderzocht, mede om te bepalen waardoor de man bewusteloos raakte. Het incident gebeurde vrijdagavond in het Frans Otten Stadion in Amsterdam-Zuid. (Novum)

Schooldirecteur in cel na aangifte leerling

Nieuwgein. De adjunct-directeur van het Anna van Rijn College in Nieuwegein heeft een paar uur in de cel gezeten nadat een leerling aangifte tegen hem had gedaan van mishandeling. Na verhoor mocht hij weer naar huis, zegt een politiewoordvoerder. De 13-jarige leerling was woensdag door de man beetgepakt en op de gang gezet nadat hem meerdere keren was verzocht het klaslokaal te verlaten. Hij had gevochten met een andere leerling. (Novum)

Sleutel cellencomplex Vught is spoorloos

Amsterdam. De hoofdsleutel van de extra beveiligde inrichting (EBI) van de gevangenis in Vught is spoorloos. Personeel ontdekte dinsdag dat de sleutel weg was. Een team van het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt hoe dat kon gebeuren. Na de ontdekking zijn de sloten vervangen en is verscherpt toezicht ingesteld, meldt een woordvoerder van het departement. Geen enkele gevangene heeft het complex verlaten, verzekert de zegsman. (Novum)

Vijf militairen vast voor geweld in Groningen

Groningen. In de binnenstad van Groningen zijn afgelopen nacht vijf militairen aangehouden voor uitgaansgeweld. De zaak is overgedragen aan de marechaussee. (Novum)