Klap voor Australische tabaksindustrie

De Australische Senaat heeft gisteren de tabaksfabrikanten een nieuwe slag toegebracht. Pakjes sigaretten mogen wat de senatoren betreft voortaan nog slechts olijfkleurig zijn en de merknaam mag er alleen in kleine lettertjes op staan. Ook zouden kopers op grond van de nieuwe wetgeving, die nu vrijwel zeker van kracht zal worden, via weinig opwekkende plaatjes op de mogelijke gevolgen van kanker door roken worden gewezen. Australië zou hiermee de strengste wetgeving ter wereld krijgen voor sigarettenverpakkingen, afgezien van het kleine Himalayastaatje Bhutan. Daar is de verkoop van tabaksproducten sinds kort helemaal verboden. Australië kent geen grote rokersmarkt – 15 procent van de volwassenen rookt er – maar grote tabaksfabrikanten als British American Tobacco, Imperial Tobacco en Philip Morris vrezen dat andere westerse landen het voorbeeld van Australië zullen volgen. (Reuters, AP)