Kamerlid op Nubische wc zonder papier

None

Nederland 1 brengt zwaar geschut in stelling om het nieuwe seizoen van De pelgrimscode (EO) aan hoge kijkcijfers te helpen. De promo werd voorafgaand aan de eerste aflevering veelvuldig uitgezonden en zelfs werd een truc van de commerciële zenders overgenomen. Aan het begin van de populaire dramaserie Overspel (VARA) viel in een hoek van het scherm het vignet van De pelgrimscode en het aanvangsuur te ontdekken.

Ook bij productie en vormgeving van het bijbelse spelprogramma werden kosten noch moeite gespaard. Toch is het nog steeds geen bijster enerverend format.

Opnieuw begeven tien bekende Nederlanders zich als pelgrims naar Jeruzalem. De route valt dit keer niet samen met die van de Kruistochten, maar van de Exodus: van Aswan in Egypte via Jordanië naar het Heilige Land.

Onderweg moeten de deelnemers allerlei opdrachten uitvoeren en raadsels oplossen, waarbij aanwijzingen verzameld kunnen worden voor het opsporen van een in Jeruzalem verborgen goudschat - voor een goed doel. Ook moet aan het einde van elke aflevering degene die de slotopdracht het slechtst vervult direct naar huis.

Onder de deelnemers bevinden zich enkele christenen die bidden voor het eten. Wie theologisch onderlegd is heeft een streepje voor bij het identificeren van de moeder van de keizer die het Kruis in ontvangst nam. Maar het bouwen van een piramide met driehoekjes die een symbool van de Tien Plagen van de farao dragen, is toch meer een universeel handigheidje.

De deelnemers zijn vooral soapsterren en populaire zangers, want die zijn te porren voor zulke schnabbels. Ook Arijan van Bavel (voorheen Paul de Leeuws ‘Adje’) is van de partij. Maar de verrassing is Tweede Kamerlid en theoloog Mirjam Sterk (CDA).

Ik kan me niet herinneren eerder een zittend parlementslid of bewindspersoon in een vergelijkbare context op televisie te hebben gezien. VVD’er Frits Huffnagel zit wel volgend jaar in Wie is de Mol? (AVRO), maar die is zelfs geen lid van de Haagse gemeenteraad meer.

Sterk loopt op meerdere vlakken een risico. Slecht presteren in het spel zou tot daar aan toe zijn, maar de aard van het programma brengt ook mee dat we haar te zien krijgen in intieme en weinig flatteuze situaties. De waardigheid van het ambt van volksvertegenwoordiger staat dat tegenwoordig best toe. Toch verbaasde ik me een Kamerlid met een doek over het hoofd te zien worstelen met de hitte en in een Nubisch dorp te horen vragen waar de wc is – zonder papier uiteraard.

Er is nog een gevaar. De pelgrimscode is een productie van maatschappij Kanakna, die ook bijvoorbeeld Peking Express (Net 5) maakte. Een ex-werknemer van Kanakna schreef laatst een boek, waarin ze de exploitatie van de plaatselijke bevolking bij zulke producties aanklaagde. Je moet er toch niet aan denken dat je als Kamerlid achteraf betrokken blijkt te zijn geweest bij zo’n akkefietje.

    • Hans Beerekamp