Kamer: twee paspoorten voor expat moet kunnen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederlanders niet automatisch hun Nederlandse paspoort moeten verliezen als zij een andere nationaliteit aannemen. Dat is wel wat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) nu voorstelt.

Het kabinet-Rutte streeft – onder druk van gedoogpartner PVV – naar zo weinig mogelijk Nederlanders met twee paspoorten. Minister Donner heeft daarom voorstellen gedaan die de eisen voor het Nederlanderschap aanscherpen. Daarbij hoort volgens hem ook dat mensen die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, hun recht op het Nederlanderschap verliezen. Maar coalitiepartij VVD zegt nu dat het niet aan Nederland is om te bepalen of iemand die een andere nationaliteit aanneemt, zijn Nederlanderschap moet opgeven. „We kunnen op dit punt niet aan andere landen de wet voorschrijven”, zegt VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. „Dat zou gek zijn. Bovendien kunnen we niet eens controleren of een Nederlander ergens in een ander land een andere nationaliteit aanvraagt.”

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wil volgende week een motie indienen die minister Donner oproept om af te zien van het automatische verlies van het Nederlanderschap als een Nederlander vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. „Dit voorstel geeft Nederlanders in het buitenland het gevoel dat hun eigen land hen niet meer wil. Dat is heftig”, zegt Van Dam. Nederlandse expats hebben een petitie opgesteld die Donner vraagt om zijn plannen aan te passen. Die is al ruim 13.500 keer ondertekend.

Ook al is er in de Kamer een meerderheid tegen dit onderdeel van het wetsvoorstel, de politieke werkelijkheid kan zomaar anders uitpakken. VVD’er Cora van Nieuwenhuizen wil niet zeggen of ze de motie van Martijn van Dam zal steunen.