Jan Bonjer leidt FD, conflict voorbij

Jan Bonjer wordt de nieuwe hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad. Dat heeft de krant gisteravond bekendgemaakt. Bonjer begint op 1 januari. Hiermee lijkt een einde gekomen aan een geschil tussen directie en redactie.

Het FD wordt nu geleid door Job Woudt. Hij nam de functie tijdelijk waar na het vroegtijdig vertrek in januari van Ulko Jonker. Jonker zei toen „in het contact met de algemeen directeur en de raad van commissarissen niet naar behoren de belangen van Het FD te kunnen behartigen”.

De FD Mediagroep onderhandelde sinds eind vorig jaar over een nieuwe directiestructuur. Directie en raad van commissarissen wilden één algemeen hoofdredacteur die de baas zou worden van het FD en BNR Nieuwsradio – beide onderdeel van hetzelfde bedrijf. De redacties vreesden dat hun invloed op het beleid daarmee zou afnemen.

Hilda Bouma, voorzitter van de redactieraad van het FD, zegt desgevraagd dat het idee van zo’n ‘opperhoofdredacteur’ van de baan is. „De directie kan niet zonder toestemming van de hoofdredacteur nieuwe verdienmodellen invoeren. Dat wordt opgenomen in het redactiestatuut. De directie kan niet een bijlage, een zakenontbijt of een evenement door de strot van de redactie duwen zonder dat de hoofdredacteur akkoord is.” De FD-redactie kon niet langer wachten, zegt Bouma. „Een jaar zonder hoofdredacteur kon niet. Zeker niet in deze crisis.”

Bonjer (54) was tot 2010 hoofdredacteur van het AD. Hij vertrok na de overname van de krant door de Persgroep. Daarvoor leidde hij het Dagblad van het Noorden. Zijn journalistieke loopbaan begon bij het Leidsch Dagblad, Nieuwe Revu en NRC Handelsblad. Vorig jaar werd hij interim-directeur van Free Voice, een non-gouvernementele organisatie voor bevordering van persvrijheid.

Bonjer noemde gisteravond op BNR Nieuwsradio zijn nieuwe functie„een belangrijke plek met grote verantwoordelijkheid”. Het FD is volgens hem „een fascinerende krant” die „need to know-nieuws” moet brengen. Directeur-uitgever Eugenie van Wiechen van het FD: „Jan heeft ruime ervaring als hoofdredacteur van diverse kranten en is een journalist in hart en nieren.”