Ja, leuk hoor: 11-11-11. Maar wie was onze beste nr. 11?

Robbie Rensenbrink, Marc Overmars, Piet Keizer? Of toch Arjen Robben? Op deze, qua datum, symbolische dag zetten we elf nummer 11’s op een rijtje. Wie de allerbeste was? Reageer onderaan dit artikel.

Kick Smit (1934-1950)
Sterspeler van HFC Haarlem in de jaren 30 en 40. Bovendien scoorde hij voor Oranje op het WK in 1934. Johannes Chrishostomos Smit speelde ook nog tijdens de wereldtitelstrijd in 1938 en was in die tijd een onbetwiste sterspeler.

Kwalificatie WK 1934: Nederland-Ierland 5-2, Kick Smit maakt de eerste en laatste treffer.

Coen Moulijn (1954-1972)
Onbetwist en door lezers terecht geëist in deze lijst: Coenraadt Moulijn. Mogelijk de meest illustere linksbuiten die het Nederlands voetbal kent. Vijf keer landskampioen met Feyenoord, dat hem in 1955 voor 28.000 gulden kocht van stadsgenoot Xerxes. Moulijn won in 1970 met Feyenoord bovendien als eerste Nederlandse club de Europa Cup I.

Piet Keizer (1961-1974)
Linksbuiten van het gouden Ajax in het begin van de jaren 70. Speelde in die periode opvallend genoeg een kleine rol in het succes van Oranje op het WK van 1974. Won drie keer de Europa Cup I en een keer de Wereldbeker.

Rob Rensenbrink (1965-1981)
Speelde als speler van Anderlecht Piet Keizer uit de Oranjebasis en was vooral ijzersterk op het WK ’78. Maakte een hattrick tegen Iran, maar wordt (helaas) vooral herinnerd als de man die in de finale tegen Argentinië in de laatste minuut bij een 1-1 stand de paal raakte:

Rob de Wit (1982-1986)
Helaas ook vooral bekend om dramatische redenen. Een veelbelovende carrière werd vroeg beëindigd door een hersenbloeding. Gelukkig liet Robbie de Wit een van de werkelijk fraaiere doelpunten optekenen als linksbuiten van Oranje: 0-1 in Hongarije waardoor plaatsing voor het WK ’86 mogelijk bleef.

Bryan Roy (1987-2001)
Was enige tijd die frivole linksbuiten met bungelende veters onder zijn knieën om de kousen omhoog te houden. Won in 1992 met Ajax de UEFA Cup maar Louis van Gaal vond vanaf toen dat Marc Overmars beter was.

Roy scoort de winnende tegen Marokko op het WK in 1994:

Marc Overmars (1990-2004)
Via Go Ahead Eagles en Willem II naar Ajax (winnaar Champions League en Wereldbeker), Arsenal en FC Barcelona. Zo ongrijpbaar als hij was, zijn er misschien nooit meer geweest. Naar binnen kappen en schieten was zijn ding. In 2004 helaas moeten stoppen omdat knieën versleten waren. Werd op het WK in 1994 uitgeroepen tot grootste talent van dat toernooi en speelde uiteindelijk 84 interlands.

Giovanni van Bronckhorst (1993-2010)
Eindigde uiteindelijk als linksback om in die rol een van de beste en belangrijkste Oranjegoals ooit te maken (tijdens zijn 100ste interland). Maar debuteerde bij Feyenoord en transfereerde later naar Glasgow Rangers en Arsenal als linksbuiten.

Van Bronckhorst tegen Uruguay, door Jack van Gelder:
http://youtu.be/CInxNZDuFCI

Boudewijn Zenden (1994-2011)
Zegt als analist voor de NOS nog steeds een speler te zijn maar zit sinds deze zomer zonder club. Toch ben je, als je PSV, FC Barcelona, Chelsea en Liverpool achter je naam hebt staan, geen koekenbakker. Scoorde fraai voor Oranje in de troostfinale van het WK ’98 en was twee jaar later op het EK in eigen land een grote meneer:

http://youtu.be/Hn7NWznv3PI?t=1m26s

Arjen Robben (2000-heden)
Vliegensvlug weggeplukt bij FC Groningen door PSV, dat hem vervolgens bijna net zo snel kwijt was aan Chelsea dat op zijn beurt Alax Ferguson weer afblufte. Daarna nog naar Real Madrid en nu Bayern. Het kan slechter. Ook wel de man van glas genoemd, maar tot enorme opluchting van de natie was daar vorige zomer Dick van Toorn. Pijnlijk genoeg voor altijd gelinkt aan de teen van Iker Casillas, maar gelukkig ook aan veel moois:

Eljero Elia (2004-heden)
Moet het eigenlijk allemaal nog bewijzen, maar lijkt een fijne backup voor wanneer de pezen en spiertjes bij Robben definitief knappen en scheuren. Op het WK van 2010 gebeurde er tijdens de veelal stomvervelende groepswedstrijden van Oranje tenminste nog eens wat als Elia binnen de lijnen kwam. Een jaar eerder uitgeroepen tot grootste talent in de Eredivisie.

Het was oefenen tegen Hongarije, maar toch…: