Eerste stap: Italiaanse Senaat keurt hervormingsplan goed

Mario Monti, de man die waarschijnlijk Berlusconi gaat vervangen, vandaag in de Italiaanse Senaat. Daar werd het pakket bezuinigingen goedgekeurd.
Mario Monti, de man die waarschijnlijk Berlusconi gaat vervangen, vandaag in de Italiaanse Senaat. Daar werd het pakket bezuinigingen goedgekeurd. Foto AFP / Andreas Solaro.

In Italië heeft de Senaat zojuist het hervormingsplan dat nodig is om te voorkomen dat het land in dezelfde financiële problemen belandt als Griekenland, goedgekeurd. 156 Senaatsleden stemden voor, 12 tegen.

Het plan bevat een reeks bezuinigingsmaatregelen, belastingverhogingen en bevriezingen van salarissen van ambtenaren ter waarde van zestig miljard euro. Het plan is erop gericht de economie te stimuleren en de enorme staatsschuld terug te dringen. Italië staat momenteel onder grote druk van Europese partners, die verlangen dat het land snel hervormingen doorvoert en het vertrouwen op de markt terugwint.

De stemming in de Senaat is de eerste stap in het proces om het hervormingsplan door te voeren. Morgen moet het plan nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Wanneer dat eenmaal is gebeurd, zal Silvio Berlusconi afstand doen van zijn premierschap, waarna een noodregering in het leven wordt geroepen.

De Italiaanse economie is volgens experts te groot om gered te kunnen worden via het Europese noodfonds. De Europese Unie dringt daarom aan op stevige hervormingen.