Senaat Italië bespreekt begroting, rente op staatsobligaties daalt

Leden van de Italiaanse Senaat verwelkomen Mario Monti, de versbenoemde senator-voor-het-leven voor aanvang van de bespreking van de begroting en de bezuinigingen die het land moet doorvoeren.
Leden van de Italiaanse Senaat verwelkomen Mario Monti, de versbenoemde senator-voor-het-leven voor aanvang van de bespreking van de begroting en de bezuinigingen die het land moet doorvoeren. Foto AP / Pier Paolo Cito

Heel Europa kijkt deze dagen naar Italië. Daar moet de politieke impasse doorbroken worden voordat euroleiders de crisis verder kunnen aanpakken. Vandaag bespreekt de Italiaanse Senaat bezuinigingsplannen ter waarde van bijna zestig miljard euro.

Als de Senaat akkoord is met de plannen, die ook verhoogde belastingen en bevriezing van salarissen van ambtenaren tot 2014 behelzen, is morgen het Huis van Afgevaardigden aan het woord. Als ook daar ingestemd wordt, vertrekt Berlusconi definitief. Dinsdag beloofde hij dat te doen zodra de hervormingen erdoor waren.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano greep woensdagavond in door duidelijk te maken dat Berlusconi morgen weg moet zijn. Hij schoof de behandeling van de hervormingswet naar voren en benoemde Mario Monti tot senator-voor-het-leven. Na het vertrek van Berlusconi zal de president onderzoeken of rond Monti een brede noodregering kan worden geformeerd. Het voornemen om dat alles binnen een paar dagen rond te krijgen, wist de beurzen en de stijgende rente op staatsobligaties even tot bedaren te brengen.

Rente op staatsobligaties daalt ‘dankzij Napolitano en ECB’

De rente die Italië betaalt op tienjarige staatsobligaties steeg woensdag tot boven de 7 procent, een percentage dat als rampzalig wordt beschouwd omdat het wezenlijk betekent dat een land overheidsuitgaven niet meer kan financiëren. Gisteren zakte het percentage weer tot onder die grens van 7 procent en inmiddels staat hij rond de 6,6 procent.

Er zijn hoogstwaarschijnlijk twee redenen waarom de rente nu zakt (hoewel hij nog steeds gevaarlijk hoog staat), legt economieredacteur Melle Garschagen uit:

“Eerste is de ingreep in de Italiaanse politiek van Napolitano, tweede is dat de ECB staatsobligaties aan het opkopen zal zijn. Omdat beleggers met de daadkrachtige voornemens van de president weer even net iets meer vertrouwen hebben, is de markt voor beleggers die van hun obligaties af willen, iets kleiner. De ECB speelt daarop in door ze juist dan op te kopen, omdat ze de rente dan gemakkelijker omlaag krijgen. Een kwestie van vraag en aanbod.”

‘Als Italië valt, valt Frankrijk ook’

De zorgwekkende situatie in Italië houdt de eurozone momenteel in een houdgreep. Als het daar misgaat, gaat het in Frankrijk ook mis omdat juist dat land veel Italiaanse schuldpapieren bezit. Onze correspondent in Brussel schreef gisteren in NRC Handelsblad:

“Italië, de zevende economie ter wereld, is een land met torenhoge schulden. Franse banken hebben daar relatief veel van gekocht. Zo sluipt de Italiaanse rot Frankrijk in, waardoor het land zijn AAA-status kan verliezen. Dan verliest ook het noodfonds EFSF zijn AAA-status en wordt het onbetaalbaar om Griekenland, Portugal en Ierland overeind te houden. Laat staan Italië.”

Vandaag spreekt Sarkozy telefonisch met Napolitano over de situatie in Italië.

Europese beurzen tonen lichte winst

De Europese beurzen openen de vrijdag met lichte winsten: de AEX noteerde rond 11:45 0,51 procent winst en zat daarmee op een lijn met Parijs en Londen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers