Hoeveel energie kost e-mails archiveren?

Vroeger had Bram Spaan uit Amsterdam gewoon een Hotmailadres. Tien jaar later gebruikt hij vier verschillende e-mailadressen naast elkaar, met gemiddeld 20.000 mails per inbox. Bram vraagt zich af: hoeveel stroom kost het bewaren van al die mails?

Als je gebruikmaakt van Gmail of Hotmail wordt je inbox opgeslagen op de servers van Google of Microsoft. Laten we Google als voorbeeld nemen. Niet alleen e-mail maar ook YouTube filmpjes en webpagina’s waarvan Google een kopie voor zijn database maakt, worden op de Google servers opgeslagen.

In 2010 verbruikte Google wereldwijd 2.259.998 MWh, genoeg om ruim 645.000 Nederlandse gezinnen een jaar lang van energie te voorzien. Maar, „e-mailcorrespondentie is verantwoordelijk voor nog geen procent van Google’s dataverkeer”, zegt Henk Sips, hoogleraar informatica aan de TU Delft. De grootste energievreters zijn YouTube-filmpjes en internettelevisie, waarbij data langere tijd live worden gestreamd.

Terug naar de e-mails. Een enkele e-mail is meestal klein, vaak maar een paar kilobytes (kB) en neemt nagenoeg geen serverruimte in beslag. Maar ga je foto’s en video’s mailen, dan wordt het al snel meer. En voor 20.000 e-mails gebruik je al snel een paar honderd megabytes.

Per Gmail-gebruiker verbruikt Google 2,2 kWh per jaar voor het versturen van mail, ofwel 7.333 kJ.Ter vergelijking: een rondje Googlen kost per zoektocht 1 kJ. Doe je dat 30 keer per dag, 365 dagen per jaar dan verbruik je zo’n 1.150 kJ per jaar.

Maar scheelt het nou om het hokje ‘delete’ aan te vinken in plaats van de e-mail te verslepen naar het zoveelste mapje in je inbox? „Nee”, zegt Sips. Bewaren kost geen extra stroom. Servers bestaan uit grote schrijven, een soort platenpick-ups. Een leeskop leest de gegevens op de schijf. Alle informatie die snel beschikbaar moet zijn, zoals pagina’s die Google gebruikt voor zijn zoekmachine, worden aan de rand van de schijven opgeslagen. Daar is de omloopsnelheid relatief hoger dan dichter naar het middelpunt. Er schiet meer informatie per seconde voorbij. E-mailinboxen worden in het midden van de schijven opgeslagen. „Loze ruimte”, zegt Sips. „De schijven draaien toch wel en het binnenste gedeelte zou anders niet worden gebruikt.”

Rolinde Hoorntje

    • Rolinde Hoorntje