Godfather in Vredenburg

Volgende week donderdag begint er in zeventien filmtheaters een groot programma rond de Italiaanse filmcomponist Nino Rota. Rota componeerde onder meer muziek die onlosmakelijk is verbonden met de films van zijn landgenoot Federico Fellini. Het is energieke muziek die vaak teruggrijpt op oude volksmelodieën, walsjes en circusmuziek, maar waarin ook altijd een weemoedige ondertoon doorklinkt. Die melancholie vormt een groot onderdeel van zijn score voor The Godfather. Een drietal stukjes muziek die Rota voor de maffiafilms van Francis Ford Coppola componeerde, is vanavond te horen op Radio 4. Het programma De vrijdag van Vredenburg zendt live het concert uit van het Metropole Orkest dat in het teken staat van muziek die werd geschreven in de jaren twintig, of de jaren twintig evoceert. Naast Rota veel jazz, onder anderen van Duke Ellington, Jelly Roll Morton en Scott Joplin. Strikt genomen is dit geen filmmuziek, maar omdat de nummers opduiken in films als Millers Crossing en The Cotton Club, tellen ze stiekem mee. Daarnaast veel beroemde symfonische filmmuziek, zoals de opzwepende ouverture van Lawrence of Arabia (van Maurice Jarre), het door Jerry Goldsmith geschreven thema van Chinatown, en het thema van Out of Africa (van John Barry). Allemaal goed voor fijne Aha-erlebnissen.

André Waardenburg